Djur traumatiseras och chockas till döds när du skjuter raketer

Veterinärer, viltvårdare och ornitologer känner redan till raketernas skadeverkningar. Hundar och katter chockas och springer bort. Många av dem traumatiseras för livet. Småfåglar dör av chock – nyårsafton och nyårsdagen är det helt tyst i markerna.

En lagändring är det enda sättet att bromsa och förbjuda den här farliga, fria användningen av pyroteknik. Det bör inte längre vara tillåtet med öppen försäljning, säger Anders Hallgren till Expressen.

Vi instämmer, det är skrämmande tyst i skog och mark på nyårsafton, ingen fågelsång inte ett ljud från naturens alla djur, så tyst så man ”nästan får ont i öronen” som talesättet säger. Det är en kuslig känsla att promenera i skogen på nyårsdagen, rådjur och harar som vanligtvis syns under varje promenad ligger skrämda och trycker i någon buske.

Enligt Svenska Kennelklubben finns det ungefär 240 000 skotträdda hundar i Sverige och varje år får 35 000 hundar lugnande medicin i samband med påsk, nyår och valborg, våra stora fyrverkerihelger.

Hur långt skall det få gå innan vi får se ett totalförbud!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.