ESBL är en egenskap, inte en sorts bakterie. Förkortningen ESBL står för ”extended spectrum beta-lactamases”, och är en grupp enzymer som bryter ner beta-laktamantibiotika (penicilliner och cefalosporiner). Egenskapen kan förekomma i många olika bakteriearter, men framförallt hos tarmbakterier. Det innebär att bakterierna blir resistenta mot flera antibiotika.
Låg förekomst bland svenska djur
Alla djur kan bära ESBL-bildande bakterier i tarmen. I Sverige har sådana bakterier hittats hos gris, hund, häst, katt, kyckling, värphöns och nötkreatur, samt hos vilda djur som till exempel fiskmåsar. Både antalet fall från sjuka djur och förekomsten hos friska tamdjur är generellt sett låg i Sverige. Undantaget är slaktkyckling där en stor, men idag minskande, andel av djuren bär på ESBL-bildande bakterier. Läs mera hur Jordbruksverket arbetar för att minska antibiotikaresistens här
Hos människan i Sverige ökar den farliga bakterien ESBLcarba – som är resistent mot nästan all antibiotika . Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har 100 fall hittills rapporterats i Sverige under 2015 – det är en fördubbling jämfört med föregående år då 47 fall rapporterades.
Källa: Jordbruksverket och ESBL-CARBA