Många djur får receptbelagd lugnande medicin under nyårshelgen

3e1822c685d5e0faI samband med nyår ökar apotekens försäljning av receptbelagda lugnande medel som ges till djur, enligt E-hälsomyndigheten.

I dagarna skriver veterinärer ut ett stort antal recept för lugnande medel till djur, bara för att människan skall få skjuta upp smällare och raketer för miljarder kronor.

Allt eftersom djurägare blir informerade om att det finns lugnande på recept har efterfrågan ökat markant. Men det finns också biverkningar på alla mediciner. Så innan ni tar till mediciner skall ni överväga alla andra tänkbara möjligheter för att skydda era hundar.

Vi har en gång tvingats ge en av hundarna lugnande och det visade sig att hunden var totalt borta i huvudet flera dagar efter den dosen, så ingen mera lugnande för våra hundar, nej tack!

Innan ett djur får utskrivet ett recept bör det noga undersökas av veterinär.

Nytt för i år är SILEO som är det första veterinärläkemedlet som är godkänt för att lindra akut ångest och rädsla hos hund som orsakas av ljud. Det har formen av en gelé som appliceras i hundens mun vid de första tecknen på oro. Medlet är inte sederande och gör således inte hunden dåsig. Sileo är receptbelagt och förskrivs av veterinär. Läkemedlet ska användas enligt veterinärens rekommendation.

Allt flera kommuner förbjuder uppskjutning av raketer i tätbebyggelse eller tillåter det inom en tidsbegränsning, så som Ånge begränsar nu uppskjutningen till 2 timmar runt tolvslaget.

Vi önskar bara en sak – förbjud hela skiten för alla djurs bästa även de vilda djuren lider i skogen!

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Många djur får receptbelagd lugnande medicin under nyårshelgen

 1. Saffran skriver:

  Lite tips till er med skotträdda hundar 🙂

  1. Om ni känner någon eller några med hundar som INTE är skotträdda och är mycket trygga/lugna under skott och raketer – kolla om ni och er hund kan vara tillsammans med dem. En rädd hund som omges av kompisar som är lugna och trygga mår ofta mycket bättre.

  2. Om man inte vill medicinera så finns annat att testa, tex thundershirt (http://vetzoo.se/thundershirt) som skall ha en lugnande effekt på väldigt många hundar.

  3. Kolla med hotell runt om kring er – vissa hotell erbjuder en lugn och trygg miljö för hundar under nyårsfirandet. Dognews nämnde det för ett tag sedan 😉

  4. Håll hårt i kopplen och ha på era hundar säkra selar när ni går ut under hela nyåret ifall något pucko skulle smälla på dagen. Så att hunden inte kan slita sig och att ingen av er skadar sig. En extra namnbricka och reflexer även på dagen rekommenderas ifall hunden skulle lyckas smita.

  5. Super gott godis, bästa leksaken, kärlek och bomullstussar i öronen kl 00.00!

  6. Sist men inte minst vill jag påminna alla att informera de personer man har runt sig på nyår om man har en rädd hund. Det finns tyvärr många som faktiskt skäller på/straffar sin eller andras hundar istället för att ha förståelse, oftast pga att man inte är tillräckligt informerad.
  En rädd hund kan göra allt från att gnälla och hugga, till att skita ner sig och förstöra sin omgivning totalt i panik – och att bli utskälld eller straffad för det är ju bara salt i såren 🙁

  Hoppas ni alla får ett gott nytt år och ett lugnt nyårsfirande!
  Kommer tänka på allihopa med rädda vovvar och hoppas det går bra för er <3
  Ser fram emot ett nytt ''läsår'' på Dognews ^^
  //Saffran

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.