Antidragselar inte snälla anser fd Landslagskapten inom drag

Seth Sjöblom i norra Dalafjällen

Seth Sjöblom har varit verksam med slädhundar i 30 år och är idag hundcoach för beteendeproblem, särskilt hos aggressiva hundar. Under åren 1997-2000 var han Landslagskapten för Svenska Landslaget inom Dragsport. Han är kritisk till de populära antidragselarna och berättar här varför.

Den mångtusenåriga erfarenheten och kunskapen om lämpliga dragselar hos urbefolkningar och nutida utveckling har vänts på som en omelett – och resulterat i antidragselar som istället straffar hunden om den drar.

Antidragselarna är inte så snälla som man låtit göra gällande. Jag har så många gånger sett yttre skador hos hundarna som burit antidragselar, ibland med blödande sår. Ja, det blir lättare att promenera – för människan. Självklart drar hunden mindre om det skaver och gör ont. 

Efter min erfarenhet av draghundar, om hundars anatomi och det som är viktigt för hundarnas välmående är jag väldigt skeptisk mot antidragselar. De är konstruerade för att sitta trångt under hundens armhålor. Det sägs att selarna är lätta att ställa in. Men varför skadas hundarna då? Jo för att de inte fått lära sig att inte dra i kopplet.

Överlag har förvånansvärt många felsittande selar på sina hundar. Selarna får inte vara för stora och inte för små. Titta under hundens armhålor, där skaver det ofta och pälsen är avnött, ibland har det hunnit bli till skavsår eller öppna sår. En bra sele ska knappt kännas av hunden.

Detta ingen kritik mot butikspersonal som gått utbildningar om vissa selar. Är något en storsäljare på marknaden har man inget direkt skäl att tveka på att det är bra.

Lydnad först, sedan välsittande sele

Antidragselen är inget träningsredskap, understryker en storsäljare på marknaden. Går man tillbaka till halsband eller annan sele igen så går hunden tillbaka till sitt gamla beteende. Varför då använda dem? Att först få kontroll på hunden så hunden inte drar i koppel borde vara en förutsättning innan man går med sele. Drar hunden mycket i selen får den ju skavsår.

En bra funktion med selarna

Antidragselar kan fungera bra om hunden inte har den för att hindras från att dra. De fungerar däremot bra för kontroll om hunden då och då gör plötsliga utfall eller försöker dra iväg till något spännande, då man kan stoppa hunden lättare. I övrigt bör hunden redan kunna gå fint. Men jag är ändå väldigt tveksam till användning av dessa selar vars utformning inte är baserade på vetenskaplig grund för hundens bästa.

– Med en varm önskan om lyckliga hundar med lyckliga ägare!

Mvh Seth Sjöblom, fd. förbundskapten
i Svenska Landslaget Draghundsport

Seth bemöter gärna Era kommentarer.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.