13 månader ung tik parades – får förbud att avla på så ung tik

En tik som bara var 13 månader gammal parades, nu har länsstyrelsen därför beslutat om ett förbud mot hundägaren att använda så unga tikar i avel. Beslutet gäller omedelbart även om hundägaren väljer att överklaga, skriver HD.se

Vidare står det att om hundägaren inte följer förbudet kan länsstyrelsen gå vidare och besluta om omhändertagande av djur eller djurförbud.

Men vad är detta för något undrar vi, det finns ju redan i lagen ett förbud mot att använda tikar i avel innan 18 månaders ålder! Vad menar då Länsstyrelsen med att utfärda ett sådant förbud, vad är det för ”straff”???

Jordbruksverkets regler säger att tiken måste vara minst 18 månader gammal vid parning.


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 svar på 13 månader ung tik parades – får förbud att avla på så ung tik

 1. Saffran skriver:

  Ett ordentligt straff hade varit att stänga ner kenneln och omhänderta alla hundar under 18 månader då hundägaren uppenbart är en fara för hundarnas hälsa!
  Att medvetet avla på en så ung tik med så stora risker att tiken tar skada bör minst klassas som djurplågeri och inget annat. Patetiskt att bara få ”smäll på fingrarna” av LST!

 2. Sture Engström skriver:

  Den ökända länsstyrelsen i Skåne är som bekant inte som andra!

 3. Birgitta Lindqvist skriver:

  Vad har de för problem Länstyrelsen i skåne, alla måste väl ta reda på regler och förordningar när man ger sig in på hundavel. Blir förbannad när man vet hur en liten 13 månaders ”valp” är. Tycker att 18 mån är för tidigt borde vara 24 månader. Så här är det lite gulligull, eller kanske inom bekantskapskretsen? Kom på de är ju dåligt pålästa vet ju att det tar tid att lära in.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.