Rädda hunden från drunkningsdöden

agriadrun

Agria Djurförsäkrings statistik visar att minst ett 40-tal hundar i genomsnitt drunknar varje år i Sverige. Under åren 2013-2015 har 120 hundar omkommit, men mörkertalet är troligen mycket högre. Majoriteten av hundarna drabbas under vintertid när isen ligger lockande på sjön, och med några plusgrader i luften blir isen alltmer lömsk.

Fördelningen över landet är ganska jämn med noll till ett par drabbade hundar i varje län, dock sticker statistiken ut i Kronoberg län med minst 6 drunknade hundar under 2015. Hundraser med inriktning på jakt är överrepresenterade i materialet, men även enstaka fall av sällskapshundar som fransk bulldogg och papillon har drabbats.

– Tyvärr är det svårt att skydda hundar som springer lösa i skog och mark under vintersäsongen. Andra tider på året kan däremot en skyddsväst med inbyggd flytväst eller en vanlig hundflytväst avgöra om hunden klarar livhanken, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

En hund som går igenom isen och hamnar i en vak är inte lätt att rädda. Många hundägare drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

– Spring aldrig efter hunden ut på isen, den kanske bär hunden men är inte tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark. På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.

Om hunden blir rejält nedkyld är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig. Rådgör alltid med veterinär om hunden visar tecken på försämrat hälsotillstånd.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.