Nya forskningspengar för friskare tikar

Nu delar Agrias och SKKs forskningsfond ut 5 MSEK till totalt 24 forskningsprojekt med fokus på hundens hälsa och välmående, men också ett par projekt som lyfter katt och kanin. Majoriteten av de 19 nya projekten hör hemma på SLU i Uppsala, fyra i Norge och två i Danmark.  

– Knappt hälften av årets ansökningar beviljades, och det är glädjande att se hur många högkvalitativa projekt som bedrivs i Norden. Majoriteten av de nya projekten har valts utifrån att vi prioriterar djurens fysiska och mentala hälsa, säger Pekka Olson, chef för veterinära strategier på Agria Djurförsäkring

Fokus på tikarnas diagnoser

Bland de nya projekten är det främst hundforskning som beviljats medel och fem av dem sätter tikarnas vanligaste diagnoser i fokus. Det handlar exempelvis om gentest för livmoderinflammation, behandlingsmetoder vid juvertumörer men också att ta fram en bra metod som möjliggör en tidig diagnos av dräktighet.

– Tikar är mer skadedrabbade än hanhundar. För en förbättrad djurhälsa och prioriterad reproduktion vill vi nu fortsätta att stödja forskning för de allvarliga sjukdomar som drabbar många tikar som livmodersinflammation och juvertumör, säger Pekka Olson.

Kaniner, som är ett populärt sällskapsdjur, får också ta del av medlen. I dag utförs avancerad kirurgi på kaniner, vilket har ökat behovet av smärtlindring efter operation.

Trendspaning om ungdomars djurintresse

Utöver de beviljade forskningsprojekten har Agria och SKKs forskningsfond valt ut några specialprojekt som till exempel en trendspaning om 80- och 90-talisters intresse för djur och medverkan i organisationer.

– I likhet med många andra organisationer märker vi att det finns ett stort engagemang kring djur bland ungdomar, däremot är de inte särskilt intresserad av engagera sig i organisationer. Vi vill ta reda på varför det är så, säger Ulf Uddman, VD, Svenska Kennelklubben.

Andra specialprojekt är:

  • Samverkan med International Partnership for Dogs IFPD och DogWellNet.com
  • Investering i Biobank vid SLU
  • Studera behandlingsnivåer vid vissa sjukdomstillstånd
  • Vetenskaplig utvärdering av BPH, Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

För 2016 har Agria även avsatt 1,7 MSEK till hästforskning som fördelades av Stiftelsen Hästforskning. Läs mer här.
Mer info och äldre forskningsprojekt finner du på Agria SKKs Forskningsfond här.

 04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.