Allt fler hundar dör i trafiken

Minst 630 hundar drabbades förra året av allvarliga skador och död i trafikolyckor, visar statistik från Agria Djurförsäkring. På tre år har olyckorna ökat med mer än 20 procent och utvecklingen går i helt fel riktning. Mest drabbade är jakthundar och blandrashundar.

aaadjur

Trafikdöden är den i särklass vanligaste dödsorsaken bland hundar och varje år drabbas hundratals hundar. Troligen är mörkertalet mycket högre än så.

I Agrias statistik visar tydligt att hundraser som används inom jakt och blandrashundar är mer utsatta än andra typer av hundar och lever farligt i trafiken. Jakthundar rör sig fritt i skog och mark och kan vara svåra att kontrollera.

– Tyvärr är det alldeles för många hundar som drabbas av olyckor i trafiken. Samtidigt som dödligheten för människor har en positiv, nedåtgående trend ser vi motsatsen för våra fyrbenta vänner. Här borde vi hundägare ta ett större ansvar och lära oss hur vi bättre kan skydda våra djur, säger Patrik Olsson, affärområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Framför allt sker olyckor mellan september och februari då inkommande trafikolycksärenden till Agria ökar. Ökningen under vinterhalvåret beror troligen på flera orsaker.

– Mörkret är naturligvis en stor bov som gör att hunden är svår att upptäcka samtidigt som väglaget är sämre. Under den här perioden är också fler jakthundar i rörelse, säger Patrik Olsson.

Om hunden har tur och överlever kostar medelskadan cirka 10 000 kronor att behandla hos veterinären, medan en allvarligare skada kan kosta upp mot 30 000 kronor.

Förutom att hunden skadas eller i värsta fall avlider, riskerar den att utsätta andra trafikanter för fara och orsaka större olyckor. Koppel och reflexer är svaret på frågan vad hundägare enklast kan göra för att skydda sin hund i trafiken.

Antalet hundar som drabbats av trafikolyckor åren 2013-2015:

  • 2015 – 630 hundar
  • 2014 – 583 hundar
  • 2013 – 521 hundar

    Undvik att hunden drabbas av trafikolyckor:

  • Använda reflexer, gärna i kombination med en liten lampa
  • Hålla hunden kopplad, särskilt när du promenerar nära trafikerade vägar
  • Träna hunden – en lydig hund som kommer på inkallning eller stannar på kommando klarar sig bättre
  • Skippa flexi-koppel – alltför ofta sker olyckor eftersom hunden går fem meter framför ägaren
  • Även reflexer på hundföraren ökar hundens trygghet

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.