Ha aldrig hunden lös i bilen!

Ha aldrig hunden lös i bilen!

Först och främst, en lös hund i bilen är livsfarligt vid en krock. Inte bara hänger hundens liv löst vid en krock, medpassagerarna kan skadas rejält av en hund som flyger fram vid en kollision.

· En Jack russell som väger 6 kg får en kraft motsvarande nästan 800 kg vid en krock i 90 km/tim.
· En schäfer på 30 kg får en kraft motsvarande 1200 kg vid 50 km/tim, vid 90 km/tim är kraften nästan 4 ton.

Säker resa med hundbur

Att ha hunden lös i bilen är därför ingen bra idé. Att ha en bur i bagageutrymmet är ett sätt att undvika att ha hunden lös. En annan fördel med bur är att du kan lämna bilen öppen för ventilation en varm sommardag utan att hunden smiter ut. Tänk dock på att det inte är tillåtet att lämna hunden utan tillsyn i bilen om temperaturen i lastutrymmet befaras överstiga +25 °C. Hundar som transporteras i bilbur har enligt lag rätt till vissa minimimått på buren. Måtten beror på storleken på hunden. Klicka här för att läsa mer om lagen.

Hundburar till bil finns i många olika utföranden och tillverkas av flera olika material, allt ifrån de enklaste gallerburar upp till krocktestade burar med deformationszoner och extra stark konstruktion. Ju säkrare och stabilare bur du har desto säkrare blir resan för både förare, medpassagerare och hund. Sådana burar kostar från ett par tusen men det kan vara väl värt pengarna om olyckan är framme. Ett alternativ till bur är att ha hundgrind tillsammans med stabilt galler i bagageutrymmet, detta kan vara ett bra val för större hundar eller bilar med lite mindre bagageutrymme.

”Psst, det kan vara en god idé att införskaffa en burfläkt för varma dagar i sommar. Detta ger hunden en lite skönare och svalare tillvaro i bilen.”

Säker resa med bilsele

Ett annat alternativ är bilsele till hunden och att hunden får en plats i baksätet. En bilsele är utformad för hunden och sätts fast i säkerhetsbältet. På så vis sitter hunden fast som övriga passagerare. Se till att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Det finns många olika aspekter som påverkar säkerheten i bilen. Ovanstående är en sammanställning för att ge lite vägledning men det är du själv som måste bedöma vad som är säkrast för dig och din hund. Hos DjurMagazinet hittar du både bilburar, bilselar och grindar i flera olika modeller. Prata gärna med vår kunniga personal som guidar dig bland dina olika valmöjligheter.

Visa hänsyn mot både djur och människor på semestern

Många firar semestern på ställen där det ofta finns gott om andra människor och djur och det kan då vara svårt att ha hunden lös. Det kan då vara en bra idé att införskaffa en löplina eller någon annan typ av tjuderredskap. Tänk dock på att inte ha hunden bunden för länge och var noga med att det är fri tillgång till skugga och vatten.

Källa: Djurmagazinets nyhetsbrev

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.