Den svenska lantbruksnäringen och myndigheterna har under många år arbetat för en god djurhälsa med låg användning av antibiotika. Det har lett till att Sverige idag har den lägsta användningen av antibiotika till livsmedelsproducerande djur inom EU. Detta goda arbete förstärks nu av ett initiativ inom Svensk Dagligvaruhandel, som ytterligare kan bidra till en hållbar konsumtion, genom att ställa krav på sina leverantörer av de egna märkesvarorna.
Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa som världen står inför idag. Överanvändning av antibiotika har lett till att bakterier utvecklar resistens mot antibiotika vilket får stora konsekvenser för sjukvården då vi bland annat riskerar att i framtiden stå utan botemedel mot vanliga infektioner. En viktig orsak till överanvändningen beror på att djur i olika delar av världen fortfarande ges antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte. Sverige är det land inom EU som använder minst antibiotika till livsmedelsproducerande djur (enligt uppgifter från ESVAC European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) och har sedan lång tid tillbaka arbetat med åtgärder som syftar till god djurhälsa, gott djur- och smittskydd för att minska behovet av att använda antibiotika. Svensk djurhållning uppfyller sedan länge dessa kriterier som dagligvaruhandeln nu ställer.
Ställningstagande kring egna märkesvaror
Svensk Dagligvaruhandels medlemmar har följande ställningstagande kring användning av antibiotika gällande handelns egna märkesvaror:
- Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
- Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
- Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
- Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.
Svensk Dagligvaruhandels medlemmar strävar dessutom efter att påverka sina leverantörer av andra varumärken att följa dessa kriterier.
Källa: Jordbruksverket