Nu kan hund utan koppel ge böter

hundkopel21

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, där det står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Mellan den 1 mars och 20 augusti är det lag på att hålla hunden kopplad, hundens ägare måste kunna se till att den håller sig högst någon meter bort, som om den bar ett osynligt koppel. Om hunden springer friare än så runt ägaren anses den inte vara ”extremt väldresserad– Detta för att  skydda viltet och dess ungar. Hunden måste vara kopplad när den vistas i marker med vilt, eller stå under motsvarande kontroll. Det betyder att den ska befinna sig intill sin förare och kunna kallas in omedelbart. Den får inte ”löpa lös” som det står i lagtexten. Strikt kontroll gäller och omedelbar inkallning.

Läs, lyssna och se mer:

Nu kan hund utan koppel ge böter

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.