Svar på Blandraser lever farligare än rashundar

Här kommer ett svar från Stingy Frohm, Ordförande för Blandis Rix angående artikeln Blandrashundar lever farligare än renrasiga

Att många blandrashundägare inte går kurs har till stor del att göra med att de inte känner sig välkomna. Framförallt på landets Brukshundsklubbarna runt om i landet. Vi får ofta sagt till oss att de fått höra saker som:

* Skaffa dig en riktig hund istället.

* Ingen ide att gå kurs med den där. Ni kan ändå aldrig bli Champion

* Varför en blandras när det finns över 400 raser redan? osv osv.

Blandraser är den största gruppen av hundar i landet. Sammanlagt per den 31/12 2015 fanns det 226.056 blandraser registrerade i hundregistret.

Många hundägare (inte bara blandrashundsägare) låter bli att försäkra sina hundar och lägger istället undan pengar för utgifter i samband med skada och sjukdom. Att ha sin hund försäkrat är inget krav. Om ens hund skulle skada annan hund så är det hemförsäkringen som tar det och inte hundens försäkring. Jag har själv 5 blandrashundar och även flera som somnat in efter långa liv. Dessa har aldrig innan sin död varit sjuk eller utnyttjat sina försäkringar.

Att Hans Rosenberg på SKK antar en massa utan att ha fakta är något jag finner märkligt. Att uttala sig nervärderande om att blandrashundsägare skulle vara mer oansvariga än renrasägare och släpper sina hundar vind för våg är hans tro. Men ingen sanning för det.

Jag träffar och jag pratar med ett väldigt stort antal blandrasägare varje vecka. Och de älskar och vårdar sina hundar minst lika bra som andra hundägare. Det här visar bara det som många blandrasägare får brottas med dagligen i form av okunskap och de mantran som många inom SKK-organisationen uttalar och sprider. Vilket jag finner väldigt olyckligt. Vi vill alla att våra hundar ska må bra, få bra vård och vara älskade familjemedlemmar. Att blandrashundar kan tävla inom flera grenar såsom lydnad, agility och rallylydnad och dessutom kan bli vårdhundar, servicehundar, eftersökshundar och mycket annat pratas det däremot inte så ofta om.

Den största gruppen av hundar som förolyckas i trafiken är hundar av jaktras. Dessa släpps oftast med ett gps-halsband och får sen spring fritt för att söka upp sina byten. Dessa hundar släpps även i områden bland rovdjur och skadas utan att hundägaren behöver ta ansvar för att de utsatt sin hund för fara.

Så att uttala sig om att blandrashundägare skulle släppa sina hundar vind för våg för att de kan och tro sig kunna, det är verkligen ett lågvattenmärke av stora mått. Hans Rosenberg borde skämmas och be alla hundägare av blandras om en ursäkt. Visa istället ödmjukhet mot alla hundägare och se till att de känner sig välkomna. Så kommer de att krypa ur sitt skal och känna sig tillplattade för att de ”bara” har en blandis

Stingy Frohm

Ordförande

Blandis Rix

SKK kommer att bemöta denna artikel under fredagen den 18 mars

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

6 svar på Svar på Blandraser lever farligare än rashundar

 1. Jeanette skriver:

  Jag har visserligen renras själv men jag håller med Stingy Frohm till 100%! Dåligt omdöme, milt sagt, av SKK att uttrycka sig så.

 2. 77711n skriver:

  Fakta är ändå att de som har blandisar många gånger har dålig ekonomi och dessutom är dessa billigare och vidare följer med människans allmänna benägenhet att ta sämre omsorg om sådana existenser och ting som inte krävt större ekonomiska insatser. Många glömmer att inköpet är den lilla kostnaden jämförd med vad det kostar att hålla hund. Betänk även hur det förhåller sig med omvårdnaden av katter vad gäller både det ena och det andra, ss vaccinationer, sommarkatter etc. Lite eftertanke åt SKKs påpekanden är berättigat, sagt trots att jag är en stor kritiker till SKK i största allmänhet.

  • Birger skriver:

   Vilket jävla skitsnack!

   ”Fakta är ändå att de som har blandisar många gånger har dålig ekonomi och dessutom är dessa billigare och vidare följer med människans allmänna benägenhet att ta sämre omsorg om sådana existenser och ting som inte krävt större ekonomiska insatser.”

   Det har i de allra flesta fallen inte ett skit med ekonomi satt göra; snarare det faktum att man med en blandrashund oftast slipper de s.k. rastypiska problemen.

   Jag vill inte påstå att du är dum , men du har nog fan lite otur när du tänker… 🙂

 3. Pingback: Lever blandraser farligare än rashundar – Hundpressen

 4. Pingback: Alla hundar har samma värde! |

 5. Camilla Josefsson skriver:

  Jag håller med Stingy Frohm till 100% Och jag har haft hundar hela livet, renrasiga som blandraser, men vi har aldrig gjort skillnad på hundarna. Dom ska ha samma liv och värde allihopa. Och försäkrade allihopa självklart, däremot kan de ha varit olika försäkringar, som på den jag har nu amstaffmix, den är största försäkring på, och min dvärgpudel har den ”normala” Och ingen av dom var väl speciellt billiga, men jag går inte efter pris, jag går efter hund jag fastnar för. Dock en hund som är väldigt billig, då kommer en tanke vad som är fel dock, men det behöver inte vara något fel alls. Och att man ska veta att en hund kostar pengar, de gör alla djur, vet man inte detta så ska man inte skaffa något. Man måste ha i bakhuvudet att de kan hända olyckor, och rätt foder osv. Som min som är allergisk, hon ska ha special saker, kostar, men ångrar jag henne NEJ, men jag hade även en renrasig schäfer med bra linjer i stamtavla (många polishundar, champions) Hon var allergisk också. Så renrasig eller blandras…det är en hund, och det är det viktigaste o jag säger som en ovanför här… Dåligt omdöme, milt sagt, av SKK att uttrycka sig så.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.