Alla hundar har samma värde!

SKK svarar: Svar till Stingy Frohm, ordförande i Blandis Rix.

Svenska Kennelklubbens, SKK, citat som Stingy Frohm vänder sig mot grundar sig på en längre intervju om varför vi tror att blandraser lever farligare än rashundar. SKKs uppfattning är att många blandrasägare väljer att varken organisera sig eller utbilda sig och sin hund. De väljer också i större utsträckning än rashundsägare att inte försäkra sin hund. SKK är övertygade om att för många har en blandras inte samma ekonomiska värde som en rashund. En likhet finns där mellan ras- och bondkatter. Detta tycker vi är fel, då alla hundar ska ha samma värde!

Om landets blandrasägare uppfattar att de inte är välkomna till Svenska Brukshundklubbens, SBK, valp- och grundkurser, vill jag verkligen beklaga detta. SBKs grundkurser vänder sig nämligen till samtliga hundar och hundägare, oavsett om de är rashundar eller blandraser. Påståenden som att ”skaffa dig en riktig hund” – får stå för den som sagt så. För oss är alla hundar riktiga och alla hundar ska ha samma värde för sin ägare. ”Ingen idé att gå på kurs för att den inte kan bli champion” – bygger bara på ren och skär okunskap hos den som uttrycker sig så. Kurser i grundutbildning borde vara obligatoriskt för alla landets hundägare. Det är till nytta för både hunden, hundägaren och samhället.

Blandras är en ingen ras utan en grupp av hundar, liksom rashundar är en annan grupp. I Sverige finns enligt SCB undersökning 2012 ca 785 000 hundar – rashundar som blandraser. Blandis Rix har registrerat 226 056 blandraser, det innebär att merparten av de övriga hundarna är rashundar.

Valet att försäkra sin hund vilar på hundägaren. SKK anser ändå att varje hund har rätt till en försäkring. Alla hundar kan drabbas av en olycka. Ingen hundägare ska då tvingas välja avlivning pågrund av höga veterinärkostnader!

SKK, förespråkar rashundar med motivering att man som konsument vet vad man får när det gäller ändamål, härstamning och egenskaper. Dessutom en dokumenterad bakgrund på föräldrardjurens hälsostatus och eventuella provmeriter. Våra uppfödare är också underställda både grundregler och konsumentköplagen. Men, vi poängterar alltid, har man valt en blandras ska den behandlas på samma sätt som en rashund med omvårdnad, respekt och kärlek!

SKK ser inget fel i att äga en blandras och vi ser inget problem att som tidigare samarbeta med Blandis Rix i rikstäckande frågor rörande hund och hundägandet i Sverige – det tjänar alla på!

Svenska Kennelklubben

Hans Rosenberg

Presstalesperson

Spånga 2016-03-18

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Alla hundar har samma värde!

  1. Pingback: Svar till Hans Rosenberg talesperson SKK angående blandrashundar |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.