Svar till Hans Rosenberg talesperson SKK angående blandrashundar

Svar till Hans Rosenberg talesperson SKK angående blandrashundar.

Att en blandras har ett lägre ekonomiskt värde och därför skulle betyda mindre för sin ägare, så uppfattar jag dig Hans Rosenberg i det du skriver. Att en blandras skulle kosta mindre i inköp kan vara en sanning men inte alltid. Det finns flera som kostar likvärdigt och även mer än en SKK-registrerad hund. Så själva kostnaden för hunden är inte relevant i fråga om att ta väl hand om sin hund.

Att operera och rehabilitera en renrasig hund/blandrashund kostar lika mycket. Det finns hos försäkringsbolagen en gräns för vad blandrasägare får försäkra hundarna för oavsett hur mycket hunden kostade i inköp. Själv har jag haft 2 renrasiag hundar. De fick jag alldeles gratis då de inte längre var önskvärda i sina familjer. Mina blandraser däremot har jag betalat för.

Tyvärr är inte er verklighet densamma som vår verklighet. Vi som lever med våra blandraser varje dag och ständigt får försvara vårt val. Det finns många hundar och hundägare som skulle må väldigt bra av att gå en kurs det vet jag då jag själv är instruktör. Om din organisation inte förstår att det är så här så får ni komma ut i verkligheten och se det. Kanske utbilda era instruktörer i hur de ska uppträda och skriva en enkle policy om vett och etikett.

Det räcker med att en instruktör behandlar en hundägare illa så är den hundägaren ingen som kommer att prata gott om er verksamhet. Är det flera instruktörer och medlemmar i er organisation så är det ännu större chans att ert rykte dras i smuts.

Om vi som äger blandrashundar får höra det jag citerade tidigare och det är deras verklighet. Hur tänker du då när du säger att det får stå för dem som sa det? Det upprepas ofta och i er organisation. Och det har inte blivit bättre på de 23 år som Blandis som organisation har funnits. Det går bra att gå in i olika diskussionsgrupper för att se vad som skrivs och yttras.

Vi är fullt medveten om att blandraser inte är en ras. Men de klumpas oftast ihop som en ”ras” och i negativa ordalag. Blandis Rix har inte registrerat 226 056 blandraser. Det är Hundägarregistret på Jordbruksverket som gjort det. I det registret får man dessutom kalla en hund som är oregistrerad men av enras som just den ras den är och hundraser som ej är godkända i Fci eller SKK. Så registret är lite missvisande.

Jag citerar ditt inlägg här.” SKK, förespråkar rashundar med motivering att man som konsument vet vad man får när det gäller ändamål, härstamning och egenskaper. Dessutom en dokumenterad bakgrund på föräldrardjurens hälsostatus och eventuella provmeriter. Våra uppfödare är också underställda både grundregler och konsumentköplagen.” Slut citat

Ja det är sant att man får vetskap om vad den rasen har för bakgrund. MEN med tanke på hur dagens avel ser ut så kan man aldrig vara säker på att hunden är frisk

och sund, trots många meriter Och således bryter dessa uppfödare era egna grundregler. Alla som föder upp hundar har ett gemensamt att rätta sig efter och det är Djurskyddslagen. Där står klart att hundar som har ärftliga defekter inte får användas i avel. Men den diskussionen tänker jag inte gå närmare in på då det ej är relevant i just den här frågan.

Citat: Men, vi poängterar alltid, har man valt en blandras ska den behandlas på samma sätt som en rashund med omvårdnad, respekt och kärlek!

Behandlas på samma sätt som en rashund? För vår del så ska alla hundar behandlas med respekt, omvårdnad och kärlek. Vi gör ingen skillnad på hundens bakgrund.

Citat: Vi ser inget problem att som tidigare samarbeta med Blandis Rix i rikstäckande frågor rörande hund och hundägandet i Sverige – det tjänar alla på!

Efter att ha pratat med Vivian Nilsson som grundade Blandis för 23 år sedan så har det aldrig funnits något samarbete er emellan. Inte heller sen jag tillträdde som ordförande för 4 år sedan har vi samarbetat.

Däremot har du och Vivian Nilsson haft debatt i tv-soffan 1995. Hundsport kontaktade Blandis 1996 om vad som skulle vara i den monter som Blandis skulle ha på Stora Stockholm. Vilket sen inte blev av då Blandis inte var välkommen längre och heller aldrig hade varit Även fast det fanns dokument där det klart och tydligt stod att Baldnis hade en monter. Inbjuden till ett besök för att se på SKK´s lokaler 1996. Sen har det förekommit fribiljetter till Stora Stockholm vid några tillfällen. Men inget av detta ses som ett samarbete från vår sida. Vivian Nilsson och Hans Rosenberg har haft mailkontakt genom åren. Men inte i det offentliga rummet.

Blandis Hundregister blev godkänt 2001 av Jordbruksverket och infört i det registret när det blev lag på chipmärkning och ägarregistrering. SKK var registerförare för Jordbruksverkets/Djurskyddsmyndighetens register. Således är det ett av 3 godkända register för hund i Sverige. Blandis är Remissinstans för djurfrågor med inriktning hund hos Jordbruksverk och Regeringskansliet. Detta har skett genom eget arbete och inte genom något samarbete.

I Hundsport nr 11/2015 finns ett reportage om Kennelfullmäktige. Där en motion yrkade att Hundsport inte ska få publicera reportage som handlar om blandrashundar. Eftersom det strider mot SKK´s grundregler att föda upp blandraser

ska resultat av sådan avel inte få beredas plats i länsklubbarnas tidning. Kennelfullmäktige valde att bifalla den. Således kan man inte längre läsa om duktiga blandrasers prestationer i er tidning. Det känns inte som ett gott samarbete. I vår organisation är alla välkomna att vara med. Även de som har stamtavla.

Då blandraser får tävla inom er organisation och även kan få titlar upp till under SM-nivå, så har ni här bundit ris åt egen rygg. För mig blir det väldigt tvetydligt. Det skulle vara intressant att veta hur statistiken på blandraser som har tävlingslicens hos er ser ut? Även hur många tävlande under 2015 i de discipliner där blandraser får tävla? Vi skulle tacksamt ta del av den då vi har många som tävlar i er organisation.

Mvh

Stingy Frohm

Ordförande

Blandis Rix

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.