Hundar med pollenallergi har det tufft just nu

Pollensäsongen har rivstartat och många hundägare kanske inte vet att även hundar kan vara allergiska. De senaste åtta åren har diagnoser som har med allergier och hudproblem att göra fördubblats i Agrias skadestatistik.Symtom som kan ha med allergi att göra är återkommande öronproblem eller att hunden biter och slickar på tassarna.

Det vanligaste är allergi mot dammkvalster, men även pollenallergi förekommer. Hundar kan också vara allergiska mot katter. Studier på skandinaviska hundar tyder på att så kallad atopi, allergi mot ämnen i omgivningen, ökar. Det syns också i Agrias skadestatistik; diagnoser som har med allergi att göra har fördubblats sedan 2005.

– Återkommande öroninflammationer eller att hunden ”naggar” eller slickar på tassarna och andra ställen på kroppen är tydliga varningstecken, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Det kliar framför allt i öron, tassar, i ljumskar, armhålor, ansikte och bakdel. En hund med allergi behöver behandling och ju tidigare den sätts in desto bättre förutsättningar är det för hunden att slippa besvären.

Idag finns bra behandlingsmetoder och chansen att hunden ska kunna må helt bra igen är stora. En skillnad mot oss människor är att hunden tar upp de så kallade allergenerna genom huden, inte bara via luftvägarna. Det kan därför för vissa hundar räcka lång väg att hunden duschas och får kosttillskott i form av omega-3 och omega-6 –fettsyror.

En allergiutredning är lite av ett detektivarbete. Först måste veterinären utesluta parasiter, behandla eventuella hudinfektioner och utesluta foderallergi.

–  För att få diagnos och rätt behandling bör du söka hjälp hos en hudspecialist, uppmanar Lotta Möller. Exempel på behandling är schamponering, kortison, antihistamin och vaccin. Artikeln hämta hos Agria – Allergier hos hundar fortsätter öka

Kronisk öroninflammation hos hund kan vara allergi

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.