Ett hundratal hundar föll offer för vildsvin

vildsv

Varje år skadas eller dödas minst ett hundratal hundar när de träffar på vildsvin i det fria. Under 2015 var det glädjande nog bara hälften så många hundar som råkade illa ut jämfört med 2014. Var femte vildsvinsskada drabbar en wachtelhund, samtidigt som det är ovanligt att sällskapshundar råkar ut för våldsamma möten.

– Vi ser en nedåtgående trend under ett par års tid, trots att antalet vildsvin ökar i landet. Det är riktigt bra och innebär troligen att fler djurägare tar väl hand om sina hundar och utrustar dem med rejäla skyddsvästar, säger Patrik Olsson, affärsområdechef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Agria har under flera år arbetat aktivt för att fler hundar ska bära skyddsväst, bland annat med moroten att man slipper betala självrisk vid en skada om hunden bär en skyddsväst. En annan bidragande orsak till att siffrorna sjunker kan vara att både jägare och hundar är bättre utbildade idag och att hundarna ofta testas i vilthägn innan det är skarpt läge.

Det är främst jakthundar och blandrashundar som råkar illa ut i terrängen. Bland jakthundar är det framför allt den populära wachteln som drabbas hårt och står för var femte vildsvinsskada.  Av 2015 års hundratal skadeanmälda hundar är 33 stycken av blandras. Ofta handlar det om blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

– Däremot är det ovanligt att sällskapshundar som inte jagar vildsvin hamnar i konflikt, och det finns ingen anledning att välja bort en skön skogspromenad, säger Patrik Olsson.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.