De föränderliga hundsporterna

Vi vet alla att människans bästa vän är en lojal, kärleksfull, och ibland till och med ganska smart varelse. Men hundar har också en intressant historia i sportvärlden, där de har gett oss många år av underhållning och hjälp på bland annat löparbanan, under jakten, men även i vårt jordbruk.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Border_Collie_sheepdog_trial.jpg

Hunden ses ofta som ett av de äldsta djuren som människan började använda för egen hjälp. Deras skarpa intellekt och lojalitet gör dem till en god medhjälpare under jakt.

Men hundens roll i jordbruket kan ses även idag, bland annat under fårtävlingar vid jordbrukstävlingar som den vid Elmia Lantbruk. Här visas hundens förmåga att valla får upp för allmänheten.

Men samtidigt som jakt har tappat popularitet hos allmänheten, har hundkapplöpning blivit en allt mer populär sport under 1900-talet i Europa och i resten av vår omvärld. Den svenska historian om hundkapplöpning startade i Stockholm 1953, och sedan dess har Landskrona Greyhound Park blivit ett allt mer populärt resmål för alla oss som gillar att se hundar i sin fulla glans.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Italian_greyhound_racing.jpg

Hundkapplöpning associeras ofta med vadslagning, men sedan 2005 har Svenska Spel slutat att erbjuda sina kunder möjligheten att spela på sporten på grund av ett bristande intresse. Men företaget Betway har tagit tillfället i akt, och är idag en källa för oss som gillar att spela på mindre populära sporter som hästkapplöpning, trav, och mycket mer.

Hundkapplöpning har också lidit av sin beskärda del av kritik riktat mot behandlingen av djuren. Om det finns det säkert mycket att säga, men om man tittar på andra event med hundar, till exempel Stockholm Hundmässa, kan man se hur väl behandlade hundarna blir.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/01_AKC_Maltese_Dog_Show_2013.jpg

Vi alla vet att hundar mår som bäst när de hålls aktiva, och det finns flera sportevent där publiken kan se hundar i sin fulla kapacitet. Sedan finns ju också hundsporten Agility, där en förare ska leda hunden igenom en tuff hinderbana av olika hinder bestående av bland annat tunnlar. Det är verkligen imponerande hur vissa hundar kan tränas till att bli så duktiga.

Dessa event visar hur vissa hundraser som boardercollies trivs i en högintensiv miljö, medan andra hundar, som blodhunden, har andra styrkor som visas upp under tävlingar där de använder sitt luktsinne för att spåra olika föremål, och i vissa fall människor.

Sedan finns det ju så klart lite ”konstiga” tävlingar, där en ägare med sin hund ska genomföra ett dansnummer tillsammans med sin hund. ”Konstigt”, som sagt, men det kan även vara lite kul att titta på.

 

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.