Mattilsynet i Norge beslagtog känd Rysk uppfödares hund

Aftenbladet i Norge skriver om hur den kända Pomeranian uppfödaren Lyudmila Koimyakova från St. Petersburg i Rysslands hundvalp beslagtogs av Norska Mattilsynet. Valpens pass var inte i sin ordning.

Import av småhundar har blivit en allt större industri i Norge, det kommer en stor ström med valpar in via Gardermoen, där också Mattilsynet gör många omhändertagningar  av hundvalpar vars pass och vaccinationer inte uppfyller importreglerna.

Bodil Brekke hade via en säljkontakt i Norge köpt en valp från den mycket kända uppfödaren i Ryssland, uppfödaren är veterinär till yrket och reser världen runt på utställningar, hon har även setts i Norge många gånger. Bodil Brekke hade ingen orsak att tro på att valpen skulle levereras till Norge med ofullständiga importpapper.

Bodil Brekke betalade för att få valpen levererad enda till Norge vilket skedde, men på Gardermoen blev det stopp. Där blev valpen omhändertagen av Mattilsynet då det visade sig att valpens papper inte stämde.

Valpen var född i Moldova och inte i Ryssland där uppfödaren bor. Valpen hade ett pass från Moldova men enligt den ryska uppfödaren blev valpen importerad till Norge från Ryssland och enligt henne uppfyllde valpen kraven för införing. Valpen fraktades till Norge via Finland.

I Norge är det skilda regler för import från Ryssland och från Moldova. Valpen borde ha haft ett giltigt blodtest för antikroppar mot Rabies vilket den inte hade. Uppfödaren reste senare till Norge för att hämta hem valpen. Idag bor valpen i Mexiko.

Norska myndigheter har sett en tilltagande ström av olagligt införda valpar, ofta får uppfödarna åka till Norge och hämta valparna, i Sverige avlivas de oftast vid gränsen!

Artikel i Nykirkebakken 2 • Postboks 229 • 4001 Stavanger
Tlf 05150 •  www.aftenbladet.no

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Mattilsynet i Norge beslagtog känd Rysk uppfödares hund

  1. yorkielove skriver:

    I Sverige ”omhändertar” lst hundarna även om pass och allt annat är ok.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.