B-vitamin mot fästingar – giftfritt alternativ

Många år gav vi B-vitamin till hundarna mot fästingar i stället för de preparat som finns på apoteket, vi såg en del fästingar men inte så många.

Svenska kennelklubben skrev om B-vitamin i Hundsport för något år sedan, en del veterinärer viftar bort det som nonsens men faktum är att B-vitamin inte är farligt och värt att prova.

Nästa vecka skall vi ringa Läkemedelsverket angående inrapporterade biverkningar på fästingpreparat, fram till dess får hundarna B-vitamin framför apotekens fästingpreparat.

Vi har använt oss av Shy Feeder som egentligen är för häst, eftersom B-vitamin kommer ut med urinen så ges den med fördel både morgon och kväll. Dosen skall vara ganska hög.

Alternativt B-vitamin tabletter B-Mild Diafarm för hund som ni kan köpa här 

shyfeedermild-b-vitamintabletter-hund-N5Xql4

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

7 svar på B-vitamin mot fästingar – giftfritt alternativ

 1. Inger skriver:

  Intressant!
  Läste för en tid att en annan uppfödare gett B-vitamin i flera år, året om till sina hundar och hon har inte haft några fästingar på sina hundar.
  Så jag tänkte detta ska jag prova då jag inte vill sätta på andra preparat på hundarna då man är uppfödare och har valpar då och då. Så nu har jag gett mina hundar det i ca 2 veckor.
  Det hon skrev var att det var viktigt att det skulle innehålla B2, B6 och B12 vitamin (vet inte om det stämmer och vart hon fått uppgifterna ifrån) och hon gav Emin B-vitamin som också är för häst, 2½ ml / dag till hundar 2-4 kg.
  Jag hoppas detta funkar, iaf att det blir mindre fästingar för B-vitamin är ju jätte bra för pälsen och klorna och riktigt bra vid fällningen och pälssättningen 🙂

  • dognewss skriver:

   Vi ger 5 ml till dvärghund Shy Feeder innehåller B6 och B12. Vi har använt detta i 15 år men 2 år blev det Bravecto nu hoppar vi troligtvis alla gifter framöver

   • Inger skriver:

    Okej, tack 🙂
    Då kan jag öka på mängden lite av B-vitamin då. Alltid kul att få höra hur andra gör 🙂
    Funderade på Bravecto i år men det blir dyrt då man har många hundar, så i år kör jag B-vitamin.

 2. Emma skriver:

  Vi har påbörjat en kur med Bravecto och hittills inte hittat en enda fästing men ju mindre gift desto bättre så B-vitamin kanske kan vara värt att testa när bravecton slutat verka. Tack för tipset! 🙂

 3. Rebecka skriver:

  Vi har gett vår hund B-vitamin i flera år. Fästingar får vi men förhoppningsvis färre. Händer att man missar ge ibland dock. Vi köpte någon B-vitamin på Apoteket för människor. Ingen aning om vilken sort. Intressant att läsa kommentarerna. Hur mycket bör man ge en 20 kg hund? Hittills har han bara fått en tablett om dan men inser nu att ni ger flytande. Ska nog testa det när burken tar slut.

  Finns det bara för häst och är det inte för mycket för en hund?

  • dognewss skriver:

   Vi har gett Shy Feeder i över 10 år vi hörde detta av en äldre uppfödare av dvärghund och var skeptisk då det var till häs men set denna burk stå i kylen hos så många uppfödare efter det. Finns i 5 liters också

 4. toktassarna skriver:

  B-vitamin hjälpte inte det minsta på mina hundar 🙁 Innehåller inte shy feeder en massa socker?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.