Fästingpreparat eller naturpreparat?

I år har vi inte gett våra hundar något ”giftigt” fästingpreparat, vi kör med helt naturliga metoder och bara sett 2 fästingar trots varje dag i skogen.

Det har varit många diskussioner om fästingpreparat, allt från Bravecto, Nexgard, Frontline och fästinghalsband Scalibor, dessa alla har lite olika verksamma substanser, och tex med Bravecto så sätter sig fästingen men dör inom 12 timmar, dvs din hund får fortfarande fästingar.

I år har många rykten florerat om döda hundar efter användandet av fästingpreparat. Några tycker att de inrapporterade biverkningarna är så få till antalet att de inte uppväger om hunden i stället insjuknar i någon fästingburen sjukdom. Men hur många hundar är de som faktiskt blivit sjuka i en fästingburen sjukdom?

Tänk på att det är en väldigt liten del av alla användare som rapporterar in biverkningar till läkemedelsverket.

Vi har alltid varit för en naturlig behandling, enbart i två års tid vågade vi oss på Bravecto, men våra hundar hade ett stort antal fästingar under hela perioden, visserligen dog de inom 12 timmar men ändå hann de sätta sig.

Risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan bli sjuk är liten, men om det skulle hända kan sjukdomen bli besvärlig och någon gång allvarlig. Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur, står det på 1177.se

Alltså om vi väger upp detta mot att behandla med preparat som faktiskt är ”gift” (för de dödar fästingar) så undrar man om det inte är bättre att låta bli att behandla.

Vi har i år använt endast naturpreparat dvs B-vitamin till våra hundar, vi har sett 2 fästingar på hundarna, mycket färre än vi såg under användningen av Bravecto.

Är det försvarligt att ”alla” hundar skall behandlas med fästingpreparat?

För något år sedan skulle alla svenskar massvaccineras mot svininfluensa, det hela blev ett fiasko där många barn och unga fått betala ett dyrt pris i form av biverkningar som narkolepsi som de får bära med sig resten av livet. Där staten kommer att betala ut ersättning med upp till 10 miljoner kronor per drabbad, en struntsumma om man jämför med hur mycket pengar ett drabbat barn kommer förlora under hela sitt liv i bortfall av lön etc. Det tvistas idag om vaccineringen räddade 6 liv eller inget.  14 svenskar har avlidit av svininfluensa, Varje år avlider mellan 300 och 700 personer, direkt eller indirekt, av influensa. De åren flest drabbats ligger dödstalet runt 1 000.

Fästingpreparat en miljonindustri för läkemedelsföretagen och veterinärer!

Bravecto inrapporterade biverkningar under 3 års period i Sverige

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

10 svar på Fästingpreparat eller naturpreparat?

 1. Rebecka skriver:

  Det är så svårt det här. Står mellan köpa mer B-vitamin (kan iofs göra ändå) och/eller något medicinskt preparat. Är fortfarande osäker på Bravecto och överväger istället Scalibor eller dylikt. Mest för att jag kan ta av halsbandet vid ev. biverkningar. med Bravecto finns ju gifter kvar i kroppen. Eller?

  Jag vet inte. Det jobbiga är att jag inte vet hur många fästingar min hund faktiskt få. Han är en stor och lurvig kille, inte någon korthårig hund där jag ha chans att se alla. Ser de oftast i ansiktet men jag vet att de kan sitta på andra ställen men känns mer som slumpen huruvida jag hittar de eller ej. Att raka av honom pälsen känns inte som ett alternativ pga. den skyddar mot värmen.

  Blir nig att köpa mer B-vitamin, ska testa flytande, medan jag funderar.

  • dognewss skriver:

   De är så himla svårt att säga våra har massor med tjock lång päls vi försöker gå igenom hela hunden men har faktiskt inte hittat fler än 2 stycken detta år mot en fästing minst varje dag då vi använde Bravecto

   • Rebecka skriver:

    Har varit dålig på kolla honom senaste dagarna. Vi befinner oss inte i skog utan bara i stan. Hittade två fästingar idag. Hittat tidigare i år men vet inte hur många. Inte så många som när vi åker till skogen. Då kan det rent av krylla…

    En av fästingarna satt nära ögat (hur fan kan jag undgått att se den?) och det blev lite svullet så ska hålla koll på det. Dock undrar jag om du brukar använda någon sårtvätt efter avlägsnat fästingar eller är det inte nödvändigt?

    Känner spontant att jag måste ha något skydd men det tar emot så mycket. Pappa köpte Seresto (ett halsband) till flickvännens katter på hennes begäran. Tydligen hade katten fått massor av fästingar (hon har hus i Årö i Danmakr samt hus i Klippan i Sverige).

    Ska oavsett köpa mer B-vitamin. Förutom den du tipsade om (Shy Feeder) hittade jag Trikem B-vitamin för hund. Verkar innehålla typ alla B-vitaminer. Vad tror du om den? Annars såg jag att du länkade några tabletter också men den innehöll inte lika mycket. Kanske det som har betydelse för fästingar men tänker de andra B-vitaminerna kan vara nyttiga också? Antar det inte spelar så stor roll men vill minnas någon skrev under ditt inlägg om B-vitamin att de ska vara speciella B-vitaminer för effekt. Får gå tillbaka och kolla vilka.

   • dognewss skriver:

    Tack, den Trikem ska vi prova själv, googlade och blev nyfiken. Ja B-vitamin måste tydligen innehålla B6 och B12 för att det skall fungera på fästingar vilket tabletterna inte innehåller men våra har fått krossade tabletter blandat med Shy Feeder lite olika dagar beroende på vad vi haft hemma. Vi har absolut sett mindre fästingar med B-vitamin. Vi har ju Finsk Lapphund modell mindre (POmeranian) dvs lite samma päls men våra är ju så mycket mindre men drar med sig fästingar på samma vis. Nej vi har aldrig tvättat ”såren” med något och senast då vi hade ett operationssår som blev lite irriterat sa veterinären att vi skulle tvätta med vanlig vatten och håla det torrt. Hoppas det hjälper dig. Läs detta om Scalibor https://dognews.se/2011/07/20/fastinghalsbandet-scalibor-kan-gora-din-hund-aggressiv/

   • Rebecka skriver:

    Vi har gett vår hund Apotekets egna B-vitamin Forte (tablettform). De innehåller både vitamin B6 och B12. Fast de innehåller ju lite annat för det ska bli en tablett. Så funderar på om Trikem kanske ha finare innehållsförteckning. Säkert ingen större fara dock.

    Ja, pomeranians har lite samma päls som finsk lapphund. Otroligt söta de också. Åkte till MyDog ett år bara för titta på pomeranians. Man blev minst sagt sugen på en. 🙂

    Tack för länken om Scalibor. Ska läsa. Vet att det inte är det bästa men är allt för feg för Bravecto. Kommer fortsätta med B-vitamin tills det krisar.

  • Rebecka skriver:

   Här är B-vitaminerna vi har gett vår hund https://www.apoteket.se/produkt/apoteket-b-vitamin-forte-150-st-241001/

 2. toktassarna skriver:

  Det beror kanske lite på var man bor men jag känner till flera hundar som varit riktigt sjuka i fästingsjukdomar och som aldrig kommer tillbaka till sin vanliga form utan får skov av borrelia i åratal efteråt.

 3. Jag har i många år använt Frontline på mina hundar, ett medel som har fungerat utmärkt. Eftersom jag har taxar, som älskar att röra sig i det höga gräset, blir det lätt mycket fästingar, men med Frontline slipper jag att de hinner suga sig fulla, utan de dör. Det är även en försäkring för mig eftersom hundarna ligger i sängen. Jag känner till många hundar som har fått svåra sjukdomar och till och med dött av fästingburna sjukdomar. I artikeltexten görs en jämförelse med svininfluensavaccinet med dess biverkningar, det tycker jag känns magstarkt.

 4. Rebecka skriver:

  Köpte Trikem Vimital B-vitamin igår på Ganngården. Skulle först beställt via nätet innan jag i sista sekund såg att det fanns på Granngården.

  119 kr för 1000 ml och 269 kr för 2500 ml. Skulle köpt 2500 ml om det inte vore för kort datum. Den på 1000 ml håller till 2018 och den på 2500 ml (fanns bara en dunk kvar) går ut i år. Tyvärr hinner jag inte göra slut på det. Nästa gång ska jag dock köpa 2500 ml.

  Dosering: 5 ml/10 kg kroppsvikt. Min hund får alltså 10 ml/dag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.