Hemtjänstpersonal tvingas se på när djur missköts på grund av en sekretesslag

Med dagens sekretesslag får inte hemtjänstpersonal göra en anmälan om djur som far illa. Förra veckan dog en hund i Lindesberg, trots att hemtjänstpersonal sett att hundens tillstånd försämrats, men utan möjlighet att anmäla händelsen till Länsstyrelsen.

Vid av vanvård av djur finns det för närvarande inget undantagstillstånd vad gäller sekretesslagen. Om en hemtjänstpersonal vittnar till vanvård av djur har den mycket begränsade möjligheter att anmäla det till Länsstyrelsen.

I ett förslag på en ny Djurskyddslag från regeringen är en förändring i sekretesslagen inskriven. Det skulle ge möjlighet för exempelvis hemtjänstpersonal att bryta sekretesslagen vid misskötsel av djur, skriver Sveriges radio.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hemtjänstpersonal tvingas se på när djur missköts på grund av en sekretesslag

  1. yorkielove skriver:

    Detta om inte hemtjänstpersonalen gör en anonym, tyvärr ofta obefogad anmälan.
    Dessa anonyma anmälningar uppmuntrar lst till på sina hemsidor.
    De befogade anmälningarna måste givetvis finnas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.