Lösspringande hundar är ett stort problem

En fårägare har tröttnat och flyttat fåren från sin hage, mellan den 13 juni och 25 juli har fyra av hennes lamm dödats efter att ha attackerats av lösspringande hundar.

Tidningsartiklar och insändare talar om hur hundägare låter sina hundar springa lösa och jaga vilt, inte sällan blir både harungar och rådjurskid offer för hundar som jagar utan att ägaren har en aning om vad hunden gör i skogen några tiotals meter i från sin ägare.

Hundägare hävdar att de har hunden under uppsikt men det finns väldigt få hundägare som har sådan koll på sin hund att de kan avstyra en hund från att jaga om det plötsligt dyker upp en harunge framför näsan på sin hund. Andra hävdar att min hund jagar inte osv. Bortförklaringarna är många och ofta bemöts man med ilska och aggression om man ber en mötande hundägare koppla sin hund! En del hundägare drar sig inte heller för att ge sig på en mötande person om denna råkar be att hundägaren skall koppla sin hund för att visa hänsyn.

Trots att lagstiftningen är väldigt tydlig verkar det vara många hundägare som inte känner till den, ska man förenkla det så kan man säga att hundförbud råder i princip året om. Efter 20 augusti får du släppa hundar för jakt och jaktträning, och det är ett undantag. Den första oktober börjar löshundsjakten på riktigt, men från 1 mars till 20 augusti gäller det strikt hundförbud, det vill säga förbud att ha hundar lösa. Sen står det att man ska ha hunden kopplad eller under jämförbar kontroll, men det är väldigt få som har sådan pli på sina hundar. Går den iväg tre-fyra meter från dig kan den komma på en harunge eller rådjurskid innan du hinner reagera. Så visst är det ett problem och det ser vi i reservaten, säger Tom Espgård som arbetar med jakt- och viltfrågor vid länsstyrelsen till nsk.se.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 Response to Lösspringande hundar är ett stort problem

  1. Tycker det skall bli fullt tillåtet att skjuta hundar som jagar olovligt, om inte jakten kan avbrytas eller hundägaren kan kalla in sin hund!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.