Illegal import – det osynliga hotet mot Norden

Dogstreet2-1

Har du tänkt på: Om 8-10 år kan ditt barn eller barnbarn dö eftersom hen gick till en förskola där någon hade rastat sin hund? Eller ditt barn hälsade en granne eller en okänd hund som slickade barnet i ansiktet eller på handen?

Efter så många år, kommer ingen sätta sjukdom och dödsfall i samband med händelsen. Har du tänkt på att om några år kan du bli utsatt för dödliga infektionsrisk när du plockar bär i skogen eller är på svampplockning en vacker höstdag? Skräckscenario ? Nej, det kan mycket väl bli vår verklighet, och i artikeln som följer kallas denna Norges nya osynliga hot. Det kan lika bra kallas för Sveriges och hela Nordens osynliga hot!

Det finns olika former av import av levande djur, som utgör en grund för en stark oro. Det finns omfattande smuggling, organiserad import av hundar med okänd hälsostatus, inköp av hundar från uppfödare,  norska hundar som har varit med ägarna på semester utomlands och turister som tar med sig hundar på semester till Norge. Siffror från Mattilsynet indikerar att det kom 6000 husdjur till Norge endast via Gardermoen under 2011.

Många hundar införs via den svenska gränsen, och hundar kommer från Danmark med färjor. Majoriteten av hundar från EU-länder går på rött i tullen som endast sporadiskt kontrolleras av tullen. Mattilsynet tillkallas om tullen upptäcker oegentligheter. Smugglade husdjur utgör osäkra mörkertal i importstatistiken, men man skulle kunna tala om tusentals hundar varje år. Alla dessa importerade hundar omfattas i dag av samma regler.

Gatuhundar. På senare tid har det varit mycket fokus i media på import av gatuhundar. Radio, TV, olika tidningar. Det finns miljontals gatuhundar i östra och södra Europa. Många av dessa står på kö för att komma in i Norge. I Ungern finns det cirka 2 miljoner gatuhundar , och endast i Rumänien finns det ca 6,4 miljoner gatuhundar. På senare tid har det blivit väldigt populärt att importera gatuhundar Norge.

Det finns många olika webbplatser där gatuhundar erbjuds till försäljning eller adoption, ett ord som man väljer för att få det att låta som om hunden adopteras. Finn.no, zett.no är de mest populära. Det är svårt att kvantifiera exakt hur många gatuhundar som redan har kommit till Norge, men i januari 2012 kom cirka 20-30 hundar endast från Rumänien.

DOG NEWS har översatt början på denna artikel, Ni kan läsa den utförliga artikeln på Norska här

Artikeln handlar om hotet som gatuhundar och illegal import medför för människan, smittosamma sjukdomar så som Rabies som inom kort kommer kunna spridas från djur till människa även i Norden!

I artikeln länkar man även till ett inlägg som DOG NEWS har skrivit en varning om oseriösa importer från Rumänien 

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebpn45rd

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Illegal import – det osynliga hotet mot Norden

  1. Sofia skriver:

    Reblogga detta på Historien om Alf och kommenterade:
    Skrämmande men viktig information om vad importerade hundar kan medföra för risker för oss som bor i Norden. Alla kan göra något och alla kan påverka. Bara man vill.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.