Filmade då älgen dödade hennes hund

algfilm

Foto: Printscreen från filmen

En brunstig älg gick till attack på tre taxar under en promenad i lördags, ägaren stannade upp för att filma då hundarna flydde för sitt liv, en av taxarna dog senare i ägarens famn.

Hundägaren var på skogspromenad då en älg dök upp från ingenstans, den gick till omedelbar attack på de tre lösa taxarna som sprang för sitt liv medan ägaren filmade hundarnas kamp om liv och död. Två av taxarna undkom medan den sista senare dog i ägarens famn.

Klart att vi tycker otroligt synd om hundägaren men undrar ändå varför man inte försöker hjälpa istället för att föreviga ögonblicket då ens hundar springer för sitt liv?!

Håll era hundar kopplade – den här tiden på året är älgarna brunstiga och parar sig så de är inte allas skygga utan tvärtom till och med aggressiva.

Göran Eriksson, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, höjer ett varningens finger.Den här tiden på året ska man ha hunden kopplad och gå på de vanliga kända stigarna. Men märker man att man möter en älg tycker jag att man ska vända och gå tillbaka, säger han.Just nu parar sig älgarna.Det är brunsttider och då kan älgarna vara aggressiva, men framför allt inte lika känsliga för störning, skriver AB

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Filmade då älgen dödade hennes hund

 1. Suzanne Du Rietz skriver:

  Hej, jag är ägaren till taxarna i filmen med älgen. Ni skriver att jag ”fiskade upp mobilen”. Vad har ni fått det ifrån? Jag filmade hela tiden under promenaden. Jag uppfattade inte älgen som aggressiv. På vilket sätt skulle jag ha hjälpt min hund Pippi? Allt gick så fort. Hanhundarna och jag sprang åt höger, sett från älgens synvinkel. Jag fick tag i en björk och kände hur älgen satte ner sin hov en decimeter från min fot. Jag är förtvivlad nog som det är än att behöva läsa er vinkling av förloppet. Mvh Suzanne Du Rietz

  • dognewss skriver:

   Hej, Vi beklagar att din hund blev ihjältrampad. Tack för att du kontaktar oss och berättar hur det gick till. Många med oss blir förvånade över att du fortsätter filma, men kanske var du i chock! Själv är jag uppfödd på landet och har stor respekt för både älgar och kor, de står varje år i tidningar om hur aggressiva de kan vara och jag och många andra skulle ha skrikit för fulla lungor och slängt mobilen i fickan eller i vartfall slutat filma och gjort vad jag kunnat för att avvärja attacken. Förhoppningsvis får sig många en tankeställare hur farligt det kan vara att möta ett vilt djur i skogen, alla vilda djur som har ungar eller är brunstiga är farliga och bästa skydd är att hålla sina hundar kopplade.

   • Lollo skriver:

    Och hur exakt hade du tänkt avvärja en älgattack? Kul att du är uppfödd på landet, det är det långt ifrån alla som är och vilka tidningar du läser vet jag inte men det är inget jag läser om ”varje år”. Har du varit i en situation där du och dina hundar attackerats av ett vilt djur? Annars vet du faktiskt inte ett skit om ”vad du hade gjort”, det vet man inte förrän det händer en själv. Kvinnan miste sin hund och har nog lärt sig sin läxa. Angående att hon skulle haft koppel så kunde det lika gärna slutat ännu värre om älgen då kunde sikta in sig på kvinnan och hundarna samtidigt istället för som nu, att de skringrades.

   • dognewss skriver:

    Hej Lollo, Jakt & Jägare är en innehållsrik tidning där man läser mycket nyttigt. Varje år attackeras ca 10 personer i Sverige av älg. Själv har jag mött både björn och älgar i skogen, som mest träffade jag en flock på 24 älgar samtidigt och det var en mäktig syn men man måste veta vad man gör då man rör sig i skogen. Ett bra tips kan vara att bära med sig ett vanlig överfallslarm som tjuter öronbedövande då man aktiverar den, självklart skall hunden då vara kopplad så du vet att din hund stannar vid din sida. Detta är ett bra självförsvarstips vid alla attacker av både djur och människor. Vidare kan kor vara minst lika farliga som älgar så rör er försiktigt i kohagar och speciellt hundar kan reta upp en ko riktigt ordentligt https://dognews.se/2015/10/02/var-forsiktig-da-du-rastar-hund-i-kohagar/ Önskar dig en fin dag vidare

   • dognewss skriver:

    I många tidnings skrivs just nu om hur en älgko angrep en man i Kiruna http://www.kuriren.nu/nyheter/alg-gick-till-attack-krossade-tummen-pa-man-8993226.aspx

 2. Cate-elin m haga skriver:

  Utrolig idioti å filme slik hun gjør. Vi har 3 dachs og har måtte holde de ibånd og løs i innhengning under to år fordi vi har fått elgku med kalver i nærheten. Mån er selv med de i bånd urolig. De varsler umiddelbart med los når de lukter elgen. Man bør unngå å oppsøke elgtråkk på denne tiden av året. Utrolig trist og ansvarsløst av dachseieren. Dachs oppsøker elgspor og har nok skremt elgen grundig.

 3. Elisabeth Nilsson skriver:

  Det skulle nog inte ha hänt om ägarinnan följde lagen och höll sina hundar kopplade, man ska r e s p e k t e r a de lagar vi har, med omtanke för det djurliv som finns.Det finns ju en tanke med kopplingstvång. Att dessutom inte förstå hur älgar fungerar,,, ja vad säger man. Det lärde jag mig som liten, att man är försiktig och respekterar djur samt håller avstånd. Nu fick en stackars tax sätta livet till, pga okunskap.

  • Lollo skriver:

   Finns ingen lag om att hunden ska hållas k o p p l a d och hittar du en sån l a g så får du g ä r n a dela med dig om k ä l l a n.

   • Elisabeth Nilsson skriver:

    Lagen säger att man ska ha strikt uppsikt över hunden.Naturvårdsverket tolkar lagen att man bör ha hunden kopplad. Dock är det länsstyrelsen som har regler för kopplingstvång, beroende på län och tidpunkt. 16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i
    marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall
    hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva
    eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
    Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får
    meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det
    behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära
    att en hund skall hållas kopplad. Läs http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/

 4. Elin skriver:

  Lagen säger koppel från 1 mars till 20 agusti
  Och jag ser inte riktigt va ägaren till hundarna gör för fel. Tänk vad som kunde hända henne själv om hon skrikit och viftat.
  I en sådan här situation är det inte konstigt att man reagerar på detta sättet. Chocken.!
  Vi alla som varit i hennes situation vet och ni andra som suttit bakom ert köksfönstret och skådat på skogens konung kan vara tysta..

 5. Pingback: Se upp med hunden i skogen – håll den kopplad – nu börjar älgjakten |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.