Överviktiga hundar – ett oroande hälsohot

overvikt

Är din hund överviktig? 

Illustratör: Maria Wigelius

Underviktig hund revbenen syns tydligt, uppdragen midja och hunden har nästan inget fett.
Normal vikt Känn hundens revben, tydlig midja, lagom med fett över revben och svansrot
Övervikt Svårighet att känna revbenen på grunda av fett, buklinjen är rak och tydliga fettdepåer över länd och svansrot.
Kraftig övervikt Revbenen går inte att känna, buklinjen är rund och hängande, mycket fett över bröst, rygg, hals och svansrot. Nacken är bredare än huvudet.

Övervikt hos hundar är ett enormt hälsohot som kan ge upphov till kroniska sjukdomar och förkortat livet. Minst 30 procent av alla hundar lider av överviktig, troligen fler. Orsaken är i de allra flesta fall densamma som för människor – kombinationen för mycket mat och för lite motion. 

Överviktiga hundar kan drabbas av i stort sett samma allvarliga sjukdomar som överviktiga människor – diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar. Orsaken till fetma hos hundar är i de allra flesta fall att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar.

–          Oftast handlar övervikten om okunskap och en välvilja hos djurägaren som får motsatt effekt och leder till att hunden blir sjuk med försämrad livskvalitet och i värsta fall förkortad livslängd som följd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Vad spelar det för roll om hunden är lite mullig? Jo, den får svårare att röra på sig, undviker till exempel att springa och att gå i trappor. Förr eller senare får hunden problem med försämrad livskvalitet, tidigare utveckling av kroniska sjukdomar och ett förkortat liv. Tunga raser löper också större risk för avslitna korsband och traumatiska skador.

Nyckeln till en sund hund är det vanliga mantrat – lagom mat i kombination med motion. Bullar, kakor och smörgåsar är totalt tabu och helt onödigt. Ge hellre något hundgodis som belöning. Ta hjälp av en bra foderförsäljare med vilket foder som passar bäst till just din hund. De flesta foderförpackningarna rekommenderar hur stor dosering olika hundar behöver.

Att gå ner i vikt kan vara en utmaning. Vid svår övervikt bör en veterinär kontrollera hunden innan bantningen inleds.

Undvik att hunden drabbas av övervikt genom att:

–          Dosera lagom mängd med hundfoder, använd förpackningens råd som riktlinjen

–          Ge aldrig hunden sötsaker och matrester

–          Rejäl dos motion som anpassas efter hundens storlek – cykla, spring, promenera. Prova dig fram och ha kul med din hund!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Överviktiga hundar – ett oroande hälsohot

 1. Rebecka skriver:

  Jag kallar det bullshit det här med kalorier in och ut (alltså ät mindre, motionera mer). Nu ska givetvis hundar röra på sig (om de inte redan gör det). Problemet är dock dålig kost. Vet många som låter sina hundar smaka mer än vad de borde av människans – ohälsosamma – mat. Sett de som slänger kakor och bullar till sin hund. NEJ, det är inte snällt. De ska inte ha sån skit (inte vi heller egentligen). Däremot är det helt ok att bjuda på kött eller några grönsaker (så länge okryddat eller mycket svagt kryddat). Sen bör de äta BARF/färskfoder. Vissa torrfoder kan säkert få agera ”backup” eller som godis i fickan. Deras huvudföda bör dock bestå av artegen föda.

  Sen givetvis kan man göda de även på artegen föda MEN det är verkligen lätt att reglera. Aldrig förstått problemet. Hunden går liksom inte in i kyl eller frys själv och tar. Det är vi som servera dem. Betydligt svårare med säg en själv eller barn. Hund? Nej, jag förstår inte problemet.

  / Sådär. Avreagerat.

 2. Rebecka skriver:

  Jag vill för övrigt tipsa om Sund hundmat sundhundmat.se

  De tar avstånd från intensivuppfödning och köttet kommer enbart från områden där djuren haft fri tillgång till utevistelse på betesfält varje dag, året runt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.