Tikar hårt drabbade av cancer i juvren

tikar

Juvertumör är den tredje vanligaste diagnosen hos hundar och det är tikarna som drabbas. Statistik från Agria Djurförsäkring visar att diagnosen ökar och blir allt vanligare i takt med att hundar lever längre. Risken ökar med stigande ålder och hela 20 procent tikarna över fem år drabbas av juvertumörer. Hjälp tiken genom att känna igenom juvren med jämna mellanrum. 

Precis som att bröstcancer är den vanligaste typen av tumör hos kvinnor så är juvertumör en av de vanligaste diagnoserna hos tikar. Statistiken pekar på att risken ökar bland hundar som är fem, sex år och äldre.

– Har du en äldre tik kan det vara en bra idé att regelbundet känna igenom hunden för att hitta tumören på ett tidigt stadium. Chansen att tiken blir frisk igen ökar om behandling sätts in i ett tidigt skede, säger Patrik Olsson, affärområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Det finns möjligheter att påverka sjukdomens framfart genom att kastrera tiken eftersom uppkomsten av tumörer i juvren påverkas av hormoner. För att minska risken dramatiskt måste kastrering av tiken ske innan första löpet, men även ett ingrepp efter innan andra löpet ger effekt. Att däremot kastrera en äldre hund med syftet att undvika juvertumörer är verkningslöst.

Symtom för juvertumör

Symtomen för juvertumör är samma som hos kvinnor, det uppstår en knöl på bukens undersida i juvren. Oftast uppstår tumören i de bakre juverdelarna. Ta för vana att känna igenom tikens buk med handen minst en gång per månad. Kontakta veterinär omgående om du känner en knöl.

Blir tiken frisk igen?
Ungefär hälften av tumörerna i juvret är godartade. Prognosen är god om tumören inte har hunnit spridit sig till andra delar av kroppen. Det är viktigt att tiken kommer under behandling så tidigt som möjligt eftersom de elakartade tumörerna sprider sig vidare till lungorna.

Behandling sker med ett kirurgiskt ingrepp som tar bort tumören eller hela juverdelar. Risken är dock stor för återfall. Medelkostnaden för veterinärvårdsbehandling ligger på 7 600 kronor, men summan kan variera beroende på typ av behandling.

Bidra till forskning
Agria Djurförsäkring stödjer forskning på hundar i samarbete med SLU och just nu pågår flera projekt med fokus på juvertumörer. Vill du också vara med och bidra? Under oktober kan du köpa en rosa tävlingspärm för 100 kronor varav 20 kronor går direkt till fortsatt forskning, se här.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.