Se upp med svampförgiftning

svamp

Varje år drabbas att antal hundar av svampförgiftning. Svampar som är giftiga för oss människor är vanligtvis giftiga för hundar också. Magbesvär med kräkningar och diarré är det vanligaste symptomet. Vissa svampar är så giftiga att det räcker med att hunden slickar på svampen för att bli jättesjuka. Om olyckan skulle vara framme och du vet eller misstänker att hunden fått i sig svamp: Kontakta veterinär genast!

Symptomen är olika beroende på vilken giftig svamp hunden fått i sig. Vanligast är kräkningar och diarré. Det finns svampar som ger symptom först några dagar senare. Ett sådant exempel är spindelskivlingen som är en av Sveriges giftigaste svampar. Om en hund får i sig spindelskivling påverkas levern direkt. Symtomen visar sig först några dagar senare och då är kroniska leverskador, vissa med dödlig utgång, redan ett faktum. Om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt. Ta gärna med en svamp av den sort som du tror att hunden har fått i sig. De farligaste giftsvamparna i Sverige är:

Röd flugsvamp

Brun flugsvamp

Panterflugsvamp

Vit flugsvamp

Lömsk flugsvamp

Spindelskivling

Toppig giftspindling

Stenmurkla

Generellt är de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar. På Giftinformationcentralen (www.giftinformation.se) finns mer information.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.