Ännu en av Blocket valparna har dött

zia

Igår skrev DOG NEWS  om hundvalpen Zia som avlivades kort efter att Lina och Erica hade köpt den via en annons på Blocket. Nu har ännu en valp ur samma kull fått avlivas efter att ha insjuknat i parvo. …

Allt flera röster hörs om att uppfödaren måste stoppas, två valpar skall ha levererats tillbaka till uppfödaren och minst två valpar är avlivade.

SE UPP MED VEM DU KÖPER HUNDVALP IFRÅN GENOM ANNONSER PÅ INTERNET!

Vad är parvo:

Hundens parvovirus typ 2 (CPV-2) finns spritt över hela världen och finns även i Sverige. Det finns dock sedan länge effektiva vacciner mot CPV-2, det vill säga hundar som vaccinerats korrekt har ett mycket gott skydd (immunitet) mot infektion med parvovirus. Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdom till följd av parvovirusinfektion för närvarande sällan hos inhemska hundar.

Smitta

Virus sprids med avföring från infekterade hundar under totalt cirka två veckors tid. Efter det kan hunden fortsätta sprida virus om det finns avföring kvar på till exempel päls och tassar. Infekterade hundar sprider smitta redan innan de visar symtom på sjukdom och många smittspridande hundar visar aldrig några symtom.

Viruset sprids också genom till exempel händer och föremål som kläder, matskålar, filtar etcetera.

Viruset kan leva i upp till flera år i skog och mark och smitta nya hundar.

På grund av parvovirus långvariga överlevnad i miljön kan man aldrig räkna med att kunna ”vänta ut” en parvovirus-smitta från omgivningen, varken utomhus eller inomhus. Noggrann rengöring och därefter desinficering behövs. Parvovirus tål de flesta förekommande desinfektionsmedel om de används i vanlig brukslösning. Noggrann granskning av tillverkarens anvisningar vad avser dosering och tillvägagångssätt är därför att rekommendera.

I utomhus- och inomhusmiljöer, som inte helt går att desinficera, kan alltså smittan finnas kvar under mycket lång tid.

Korrekt vaccinerade hundar är väl skyddade mot smitta. Valpar som föds av en korrekt vaccinerad tik har ett indirekt skydd under de första veckorna. Skyddet avtar successivt, hur snabbt det sker varierar. En hund som överlevt en parvovirusinfektion är skyddad (immun) mot infektion med hundens parvovirus i minst 20 månader, eventuellt för hela livet.

Symtom

Sjukdom till följd av en infektion med hundens parvovirus kan ses hos hundar i alla åldrar. Många äldre hundar visar dock inga symtom på att de är infekterade. Även om allvarlig sjukdom ses även hos vuxna hundar är risken för grav sjukdom störst hos unga hundar.

Symtom på sjukdom ses oftast inom några dagar från det att hunden infekterats. Typiskt är hög feber (40-41°C), kräkningar och diarré. Sådana symtom kan dock orsakas av en rad olika anledningar, det vill säga en hund som uppvisar sådana symtom behöver inte vara infekterad med just parvovirus.

Hunden kan snabbt bli sämre och avlida. I de flesta fall överlever dock hunden med hjälp av veterinärvård. Hundar som överlever parvovirus-infektionen brukar också tillfriskna helt, utan att få några bestående problem.

Riktigt små valpar födda av en tik som inte själv har ett bra skydd mot infektionen (en sådan tik är alltså inte vaccinerad) är mycket känsliga, och hela kullen kan dö mycket plötsligt om valparna infekteras med parvovirus. Valpar födda av en sådan tik kan också oväntat dö flera månader senare, till följd av skador på hjärtat. För att viruset skall kunna orsaka hjärtsjukdom måste valparna infekteras innan de blivit två månader gamla. Hos äldre valpar/hundar orsakar en parvovirus-infektion normalt inte hjärtsjukdom.

Källa SVA

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 Response to Ännu en av Blocket valparna har dött

  1. Rebecka skriver:

    Så synd om valparna. Bara en vaccinspruta kunde ändrat deras öde. Vila i frid hjälplösa små valpar. <3

    Kan aldrig begripa varför man föda upp hundar utan att göra allt i sin makt för att de ska få bästa möjliga start på livet och komma till en kärleksfull och ansvarsfull person eller familj.

    Jag är nästan lite överdriven åt andra hållet. Upptäcker jag det minsta fel, bara lite halt (typ skadat tassen) så vill jag åka raka vägen till veterinären. Alltid rädd att det ska vara något allvarligt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.