Många hundar får hjärtsjukdomar – testa att din hund med största sannolikhet inte har akut hjärtsvikt

cavalier

Vad är det som gör att vissa hundraser drabbas av hjärtsjukdomar, medan andra raser sällan drabbas? På SLU arbetar en grupp forskare med att hitta orsaken. Målet är att via ett enkelt blodprov få svar på hundens hälsotillstånd. Men redan i dag kan hundägare själva göra en kontroll av att hunden med största sannolikhet inte har akut hjärtsvikt med lungödem.

Myxomatös hjärtklaffsdegeneration* är hundens vanligaste hjärtsjukdom. Sjukdomen drabbar framför allt hundar av små till medelstora raser, som cavalier king charles spaniel, tax, dvärgpudel och chihuahua, från medelåldern och uppåt. Bland hundar över tio år förekommer däremot sjukdomen bland alla raser.

Ofta märker inte djurägaren att hunden har en hjärtsjukdom. Tecken på sjukdom, så som ett blåsljud från hjärtat, kan fångas upp vid en veterinärundersökning, men sjukdomen kan också gå obemärkt förbi tills hunden utvecklar tecken på hjärtsvikt, så som andningsproblem, trötthet och nedsatt aptit.

– Idag saknar vi svar på varför vissa raser drabbas hårdare än andra. Det vill vi ta reda på, säger veterinär Ingrid Ljungvall, som leder forskningen på SLU som delfinansieras av Agria och SKKs forskningsfond.

Blodprov kan ge ett tidigt svar 

Just nu söker forskarna svar genom att undersöka gen- och proteinuttryck från avlidna hundars hjärtvävnad, vars ägare godkänt provtagningen, för att försöka se mönster kring sjukdomsfrämjande mekanismer.

– Vi hoppas att resultaten kan leda till en ökad förståelse för sjukdomsförloppen och att vi i framtiden via blodprov kan hitta markörer som kan ge svar på om hunden har eller löper risk att utveckla myxomatös hjärtklaffsdegeneration, säger Ingrid Ljungvall. En sådan möjlighet skulle kunna optimera avelsarbetet inom hundraser med hög sjukdomsförekomst.

När i tiden det här eventuellt kan vara möjligt återstår att se. Resultaten skall analyseras och verifieras på en mängd olika sätt innan de kan leda till att ett faktiskt test eventuellt kan tas fram för användning på djurklinikerna.

Enkelt test: Kontrollera att din hund med största sannolikhet inte har akut hjärtsvikt 

Genom att räkna antal andetag som din hund tar under en minut kan du kontrollera att den inte har drabbats av akut hjärtsvikt med lungödem. Om hunden vid upprepade mätningar i ett svalt miljö när den är helt avslappnad, alltså sover utan att drömma eller utan att den nyligen har varit i aktivitet, tar färre än 30 andetag per minut, har den med största sannolikhet inte akut hjärtsvikt. Var inte orolig om hunden vid enstaka tillfällen har hög andningsfrekvens. Om hunden verkar sjuk och om den har hög andningsfrekvens vid upprepade mätningar i djup vila eller vid sömn bör du ta kontakt med veterinär för vidare utredning för hjärtsjukdom eller annan sjukdom.

FAKTA om myxomatös hjärtklaffsdegeneration

Myxomatös hjärtklaffsdegeneration (MMVD) är den vanligaste hjärtsjukdomen hos hund. Den drabbar framför allt hundar av små till medelstora raser från medelåldern och uppåt i ålder. Sjukdomen leder till att hjärtklaffen mellan vänster förmak och kammare (mitralisklaffen) förändras i struktur och får ett onormalt rörelsemönster. Eftersom klaffen inte längre kan sluta tätt, börjar blod läcka tillbaka till förmaket när hjärtat kontraherar, istället för att enbart pumpas ut i stora kroppspulsådern. Turbulens i blodet uppstår i samband med klaffläckaget, vilket ger upphov till ett blåsljud som kan höras när man lyssnar på hjärtat med stetoskop. Graden av turbulens styrs både av graden av klaffläckage och av vänster kammares funktionsduglighet. För att kompensera klaffläckaget ökar volymen i vänster förmak och kammare, liksom vänster kammares muskelmassa.

Hundar med myxomatös hjärtklaffsdegeneration kan ha sjukdomen under flera år utan att visa sjukdomstecken. Hos vissa hundar blir dock återflödet till förmaket så kraftigt att hjärtat inte längre klarar att kompensera för otätheten, och hundarna drabbas av akut hjärtsvikt med lungödem.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.