Så förbereder du ditt husdjur inför jul och nyår

bid1

Nyårsfyrverkerier kan vara en mycket obehaglig upplevelse för både hundar och katter. Tegning: Ceva.

För både hundar och katter kan julmånaden vara en stressig period. Förändringar i vardagen kan vara svåra att hantera, och nyår kan i vissa tillfällen bli en traumatiserande upplevelse. Läs här hur du kan hjälpa ditt husdjur.

För hundar och katter är december månad en hektisk period med både många  förändringar i den vardagliga rutinen, och nyårets våldsamma smällar och skarpa ljusexplosioner, vilket kan vara en en skrämmande upplevelse. Enligt Karina Baltzer, veterinär sjuksköterska på Køge Bugt Dyreklinik som specialiserat sig på hund- och kattbeteende, är det nödvändigt att vi i god tid förbereder husdjuren inför jul och nyår:

– Det är viktigt att förbereda sin hund eller katt på de upplevelser de kan råka ut för under julmånaden. Man kan t.ex. successivt vänja  djuren vid andra människors sällskap så att de inte blir stressade när gästerna väller in, och man kan även på längre sikt ljudträna med fyrverkeriljud eller visa filmklipp av fyrverkerier så att de inte upplever nyår som något överraskande och traumatiserande.

 bild2

För att hjälpa djuren genom den hektiska julmånaden kan det vara en god idé att förbereda dem på förändringarna och att använda feromoner för att öka deras trygghetskänsla. Tegning: Ceva.

Feromoner ger en känsla av trygghet

Karina Baltzer berättar att det kan sätta djupa spår, samt för varje år förvärras om hunden eller katten upplever rädsla för höga ljud kring nyår. Det är därmed viktigt att hjälpa dem genom högtiden så att de inte utvecklar  en varaktig ljudrelaterad ångest. Det kan därför vara ett bra supplement att använda feromoner som Adaptil och Feliway för hundar respektive katter.

– Feromonerna är kopior av hundarnas och katternas egna trygghetsskapande doftsignaler, vilket gör att feromonerna ökar deras trygghetskänsla, berättar veterinär sjuksköterskan. Enligt Karina Baltzer är det särskilt viktigt att använda feromonerna i samband med husdjurens första nyår, så att denna festliga afton inte utvecklar sig till en traumatisk upplevelse. Valpar och kattungar är väldigt mottagliga för nya intryck, och därför är det viktigt att minimera djurens risker för nyårsångest redan från början.

När julmånaden är igång så är det enligt Karina Baltzer viktigt att hålla fast vid så många av husdjurets rutiner som möjligt och att tillgodose de behov som djuret har.

– Det är viktigt att lämna katten ifred och inte kela med den, så länge den inte själv uppsöker det. Man kan ge katten ro genom att skapa ett gömställe eller låta den gömma sig i garderoben så att den kan få vara ensam. När det gäller hundarna är det viktigt att ge dem trygghet genom att du finns där. Om de gärna vill vara nära oss så ska de få vara det. För vissa hundar kan det räcka med att man avleder deras uppmärksamhet genom att  bara ge ett hundben strax före klockan tolv, berättar Karina Baltzer.

Adaptil är en syntetisk motsvarighet till hundens trygghetsskapande feromon som bidrar till en känsla av naturligt välmående för både valpar och vuxna hundar. Adaptil kan användas förebyggande eller i kombination med träning när ett beteendeproblem redan uppstått. Produkten är fri från biverkningar och kan köpas hos veterinär, apotek, zoobutiker eller webshopar, som halsband, spray eller elektriskdoftavgivare. Närmsta återförsäljare hittar du på www.adaptil.se

adaptil-halsband-6t4sv6adaptil-spray-stmyjn

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.