Årets polishund 2016 är Grym!

polishund.jpg

Aspirants Grym är Årets polishund 2016. Foto: Sebastian Holmgren

Årets polishund 2016 heter Grym och är en snart 6-årig tysk schäferhund från kennel Aspirants. Tillsammans med sin förare Per ”Pelle” Eriksson har Grym räddat liv, spårat tjuvar, tagit fast misstänkta och ökat tryggheten för såväl poliskollegor som boende i Jönköpings polisområde.

Det var kennel Aspirants som tipsade om Grym, som hade jobbat ett tag som väktarhund men där husse nu skulle byta jobb.

– Grym var alltför bra som tjänstehund för att bara gå hemma så jag fick ta över honom, berättar Pelle. Då var han 2,5 år gammal och kunde redan en hel del vilket passade mig perfekt.

Efter bara en månad kunde Pelle ta Grym i tjänst och sedan dess har de tillsammans gjort livet jobbigare för de som begår brott i Jönköpingsområdet. Nomineringen vittnar om ett stort antal lyckade insatser och en stor bredd i arbetet.

Pelle nämner Gryms spårarbete som hans främsta egenskap men också förmågan att sortera intryck och veta vad han ska göra.

– Han vet alltid vad han ska göra oavsett om det är ett narkotikasök, ett spårarbete eller ett fasttagande, säger Pelle. Han kan också växla obehindrat mellan olika arbetsuppgifter under en insats.

En insats som speglar denna förmåga inträffade julaftonsnatten 2015 då Pelle och Grym upptäckte misstänkta personer inne på en metallskrot. När Pelle beordrade personerna att lägga sig ner försökte de fly. Pelle sände då Grym som tog fast den ene personen. Den andra lyckades fly till fots ut på riksväg 40 och när en annan patrull anslutit tog Grym upp spåret. Efter ett par hundra meter längs vägen markerade Grym att spåret avvek in i skogen och strax därefter hittades den misstänkte, som var efterlyst sedan tidigare, under en gran.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund. Juryn lyfter bland annat fram patrullens bredd, idoghet och taktiska arbetssätt samt förmågan att vara på rätt plats vid rätt tid. Se hela motiveringen nedan.

Grym och Per Eriksson kan ses på Stockholm Hundmässa lördagen den 3 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset ett resestipendium på 20 000 kr för Per och ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden till Grym. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Juryns motivering

Under nomineringsperioden 2015/2016 har Grym med sin förare Per ”Pelle” Eriksson på ett avgörande sätt bidragit till ett stort antal ingripanden och åtgärder av stor betydelse.

Patrullen har genom sitt arbete medverkat till att öka medborgarnas trygghet genom att bidra till att fler brott klaras upp och att förebygga brott. Ett urval av patrullens insatser är att ha räddat livet på flera personer, spårat upp gärningsmän, markerat vapen, stöldgods samt en stor mängd narkotika.

Juryn har särskilt beaktat patrullens stora bredd, idoghet och taktiska arbetssätt samt dess förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Juryn har även beaktat förarens sätt att nyttja sin hunds specifika egenskaper vid olika typer av insatser.

Grym med sin förare är genom sitt arbete utomordentliga ambassadörer för polishundverksamheten

Pressmeddelande

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English English Svenska Svenska
%d bloggare gillar detta: