​Med värmen kommer ormbetten

Det spås fint väder till helgen = ormvarning för hund- och kattägare

De första fallen av huggormsbitna hundar och katter har redan kommit till Evidensias kliniker och djursjukhus. I samband med helger med sol och värme som lockar till sköna dagar utomhus så vet vi att de blir fler.

Som djurägare finns det anledning att se upp. Många känner inte till hur farligt ormbett är för hundar.

Känner du till riskerna med huggormsbett för din hund? Varje år blir ett stort antal hundar i Sverige bitna av huggormar vilket kan leda till allt från lokal svullnad till allvarlig sjukdom. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett men de allra flesta djur blir friska igen.
Avgörande för utgången är hur mycket ormgift som injiceras, vilket kan vara svårbedömt i akutskedet. Om din fyrfota vän blir ormbiten, uppsök veterinär omgående.
Här får du veta mer om huggormsbett, vilka symptom det kan ge, vad du ska göra om det händer och vilken hjälp som finns för ormbiten hund.

Varje år blir ett stort antal hundar och katter i Sverige bitna av huggormar. De allra flesta blir friska igen, men ormbett kan vara livshotade och kräver ibland vård dygnet runt. Även om de flesta hundarna överlever kan återhämtningen ta lång tid. Katterna brukar i allmänhet klara sig bättre än hundarna.

Kontakta alltid veterinär om du misstänker att djuret blivit ormbitet, även om hunden verkar obesvärad.

– Om du misstänker att hunden blivit ormbiten ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt. Det kan utvecklas till ett livshotande tillstånd och det är ofta smärtsamt så din hund kan behöva smärtstillande och understödjande behandling. Försök att hålla din hund i stillhet för att minska giftets spridning i kroppen, säger Nina Kjellerstedt, chefsveterinär på Evidensia Djursjukvård.

Tre frågor till veterinär Erika Brandeker på Evidensia Södra Djursjukhuset i Kungens Kurva:

Finns det kroppsdelar som det är särskilt illa att bli biten på?

– I studier har man sett att det är allvarligare med ormbett i ett ben. Man tror att giftet rent mekaniskt pumpas ut snabbare i kroppen eftersom hunden rör på benen när den går. Oftast blir hundar bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Annars blir de oftast bitna i en tass eller ett ben när de råkar trampa på en orm.
Har hunden bättre chansen om den är i god form?

– Att vara frisk och i god fysisk form är en bra utgångspunkt när det gäller återhämtning efter olycksfall, förgiftningar och andra akuta skador och sjukdomar. De flesta hundar som blir ormbitna är faktiskt friska från början; det är de som är ute med husse och matte i skog och mark. Hur sjuk hunden sedan blir av ormgiftet beror på hur mycket gift som ormen sprutar in. Om en hund av liten ras med låg kroppsvikt får i sig mycket gift kan det vara allvarligare än om en stor hund skulle få i sig lika mycket.

Kan man behandla själv med kortison?

– Prata alltid med en veterinär innan du ger kortison. Tidigare behandlades ofta hundar och katter som blivit huggormsbitna med kortison. De senaste åren har det kommit flera rapporter och studier som ifrågasätter nyttan av kortisonbehandlingen. I en studie som Sveriges lantbruksuniversitet genomfört i samarbete med veterinärer från Evidensia gav kortisonbehandling ingen märkbar effekt på hundarna, varken vad gäller allmäntillstånd eller graden av svullnad.

Symptom

Hundar blir oftast ormbitna i nosen, kring huvudet eller i ett ben. Svullnad uppstår oftast inom två timmar och många gånger blir hunden tröttare än vanligt. Det bitna området är ömt. Allmäntillståndet kan förvärras under det kommande dygnet, det är därför din hund behöver komma till en veterinär för undersökning.

Svullnad
Beroende på hur mycket ormgift som injicerats blir svullnaden lindrig, måttlig eller kraftig. Det bitna området är ömt. Ibland ser man två små prickar i huden efter ormens tänder. Svullnaden kan öka under de närmaste dagarna för att därefter avklinga.

Systemiska symtom
Blodcirkulation kan försämras efter ett huggormsbett. Kräkning och diarré är relativt vanliga symtom efter måttlig till kraftig giftöverföring. Ungefär var tionde hund drabbas även av hjärtrytmrubbning. Blödningsrubbningar och skador på inre organ är allvarliga symtom som tack och lov är ovanliga. Rapporterad dödlighet efter huggormsbett hos hund är upp till fyra procent.

Läs mer om råd och symptom här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.