Alla hundar mår inte bra av omplacering

Enda sedan hunden allt mer betraktas som en fullvärdig familjemedlem eller som ett ”barn” i familjen har allt fler hundar blivit omplacerade om ägaren inte mera kunnat ta hand om hunden. Istället för som tidigare då hunden oftast fick somna in. Men långtifrån alla hundar mår bra av att omplaceras.

Det finns människor som anser att alla hundar till varje pris skall omplaceras om dess ägare inte mera kan ta hand om hunden eller om hunden omhändertagits av dess ägare. Men alla hundar mår inte bra av omplacering, ibland kan avlivning faktiskt vara bättre för hunden.

Hunden Sigge är en av de hundar som hade haft det bättre i hundhimmelen än som omplaceringshund. Sigge var en renrasig hund med fin stamtavla, med högt meriterade importerade föräldradjur.  Sigge såldes som valp till ett par utan barn, uppfödaren trodde att hon valt det bästa tänkbara hem för Sigge. Men det visade sig vara det värsta hem en mardröm för en hund.

Mannen i huset hade drogproblem och Sigge stängdes in i en liten bur, de stunder han fick komma ur buren blev han slagen av mannen och om kvinnan försökte hjälpa Sigge och försvara honom blev också hon slagen.

Då Sigge var i ett års åldern fick uppfödaren reda på hur illa Sigge blev behandlad. Uppfödaren lyckades få tillbaka Sigge, men hon klarade inte av att ta hand om honom eller rehabilitera honom, så hon letade efter ett nytt hem till Sigge. Sigge köptes av en familj med barn och de hade också en annan trygg liten hund som skulle bli et utmärkt sällskap för Sigge. Familjen var väl medveten om Sigges problem och att Sigge var livrädd för män men de var beredda att ta hand om honom och göra allt för att han skulle känna sig trygg.

Första kvällen då nya husse kom hem från jobbet blev Sigge så rädd att han försökte hoppa ut genom ett stängt fönster. Familjen jobbade hårt med förtroendet och det skulle visa sig att allt arbete gav resultat. Sigge förvandlades så småningom till en underbarbar familjehund som återigen började våga lita på människor. Och redan ett år efter att Sigge flyttat till familjen klarade han av att möta främmande människor och var som vilken underbar hund som helst. Ingen som inte visste det, kunde ana vad Sigge hade gått igenom.

Två år senare flyttade familjen från villa till lägenhet, då förändrades Sigge. Han var van att ha hela trädgården som ”frihet” och kunna springa ut och in genom dörren som han ville. Lägenheten påminde Sigge om buren han varit instängd i och han började allt mer vantrivas med tillvaron. Familjen hade inget annat val än att omplacera Sigge eller låta honom somna in. Familjen valde omplacering, det kändes bättre än att tänka tanken avlivning.

Sigge flyttade till en liten hemkennel med stor trädgård, kenneln var intresserad av att använda honom i avel, då stamtavlan var otroligt värdefull. Familjen trodde att de gjorde rätt som lät Sigge leva. Men några år senare fick de veta att Sigge blivit omplacerad sju gånger innan han till sist fick somna in efter att han bitit sin sista ägare 🙁

Sigges förflutna hade hunnit i kapp honom – han hade ännu en gång förlorat tron på människan.

Tänkvärt då hundar omplaceras – hundar som har gått igenom svåra saker kan många gånger ha det bättre i hundhimmelen än som omplaceringshund.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg 

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.