Himmelfärds cupen – nya hundsporten Mondioring har premiär i Sverige

Mondioring, en internationell gren inom hundsport, hålls för allra första gången i Sverige, vid Enköpings Brukshundklubb under Kristihimmelfärdshelgen.

Enköpings Brukshundklubb arragngerar Himmelfärdscupen.  Vid Brukshundklubben pågår nu förberedelserna för Himmelfärdscupen som inleds på torsdag med över 200 starter på tre dagar och deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Himmelfärds cupen –
Under helgens tävlingar har den nya hundsporten Mondioring
premiär i Sverige. Under torsdag, fredag och lördag kommer tävlingar hållas i rallylydnad, lydnad, spår och mondioring.

Tävlingsprogrammet hittar du HÄR

Om Mondioring

Mondioring (MR) skapades av ett antal delegater från olika länder i förhoppning om att detta skulle kunna bli en blandning av olika nationella tävlingsformer som redan existerade. Meningen var att man skulle kunna tävla mot varandra över gränserna. Mondioring betyder också ”världsring”. Mondioring är en relativt ung skyddsform.

Mondioring består av lydnad, hopp och skydd. När man tävlar så gör man hela programmet i en följd utan pauser. Det finns tre klasser, MR1, MR2 och MR3. I Sverige kan man även tävla i MRL (endast lydnadsmomenten) och MRLH (endast lydnads- och hoppmomenten). Ett program tar mellan 20-45 min, beroende på klass. Programmet börjar alltid med lydnadsmomenten följt av hoppmomenten och sist skyddsmomenten. Ordningsföljden för de olika lydnads-, hopp- och skyddsmomenten lottas innan varje tävling.

Upplägget av de olika momenten varierar från tävling till tävling. I början av varje tävling och klass visar en provhund hur momenten ska utföras under den aktuella tävlingen.

Källa: Brukshundsklubben.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.