Distriktsveterinärerna satsar på tillgänglighet och trygghet

distriktHos Distriktsveterinärerna är det viktigt att veterinärerna har ett bra stöd och känner sig trygga under beredskap samtidigt som kunden får bästa möjliga hjälp. Under sommaren kan därför veterinärer under beredskapstid ringa en kollega i beredskap på ett speciellt telefonnummer. Det innebär att framförallt vikarier och nya veterinärer får stöd av en kollega från en annan mottagning med exempelvis veterinärmedicinsk rådgivning. Vi införde detta arbetssätt genom en pilot under förra sommaren och nu återkommer det även denna sommar.

Att kunna ringa en kollega i beredskap visade sig nämligen vara väldigt positivt både för den som har beredskap samt för kollegan som ger råd. Det ökar tryggheten för framförallt vikarier och tillfälligt anställda veterinärer samtidigt som det säkerställer kvaliteten och servicen till våra kunder. För de mottagningar som testat kollega i beredskap finns bara positiva erfarenheter.

Maria Vallak, veterinär på mottagningen Nerike har varit med och testat kollega i beredskap och känner sig väldigt nöjd med det stöd som en kollega i beredskap bidragit med.

– Jag tycker att kollega i beredskap har fungerat väldigt bra, både för att få hjälp med sakkunskap och för att det ger en trygghet och minskar känslan av ensamhet och utsatthet. När man kommer ut som helt ny kan det kännas väldigt ensamt när man har beredskap och man behöver rådfråga en annan veterinär vid en obekväm tidpunkt på dygnet. Då har en kollega i beredskap varit helt ovärderlig, säger Maria Vallak.

Stort intresse för att vara kollega i beredskap

För bemanningen av kollega i beredskap ansvarade 2016 de mottagningar som tidigare inte hade lika många beredskapsförrättningar som andra mottagningar. I år bygger det helt på att de anställda anmäler sig på eget initiativ. Genom detta arbetssätt kan all den kompetens och engagemang som finns inom Distriktsveterinärerna användas på bästa tänkbara sätt för att erbjuda djurägare en bra service och en god tillgänglighet.

Lena Hallqvist som är Klinikchef i Frändefors och ansvarig för projektet har upplevt en väldigt positiv respons för kollega i beredskap.

– Gensvaret från kollegor ute i landet har varit fantastiskt när det gäller att hjälpa till. Många tycker det är roligt att kunna stötta yngre kollegor så att de känner sig trygga i sin yrkesroll. De flesta av vikarierna under sommaren kommer direkt från veterinärutbildningen och det är viktigt att de känner att det alltid finns någon att prata med om man känner sig lite osäker. Att kunden ska få den bästa hjälpen som möjligt är väldigt viktigt för oss på Distriktsveterinärerna, säger Lena Hallqvist.

Alla veterinärer inom Distriktsveterinärerna har under sommaren 2017 tillgång till ett speciellt nummer för exempelvis veterinärmedicinsk rådgivning under beredskapstid. Behövs ytterligare stöd finns det andra instanser som exempelvis djursjukhus, SVA, SLU, chef i beredskap och tjänsteman i beredskap.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.