Bra att veta om insektsstick

Insekter kan vara ett hot mot din hunds sommarhälsa. Stick från bin, getingar, humlor och jordgetingar kan ge ditt djur problem. Vissa myror kan också ge smärtsamma bett. I de flesta fall så är det ett enstaka stick som orsakar en lokal brännande smärta, rodnad och svullnad. Sticket ger vanligtvis inte djuret några större problem. Värre är det om sticket sker i munhåla eller svalg. Då kan slemhinnorna i luftvägarna svullna med risk för kvävning som följd.

Symptomen vid allmänpåverkan är illamående, matthet, svullnad i ansiktet, klåda och andningsbesvär. I sällsynta fall kan hunden få en så kraftig allergisk chock att det avlider. Vissa gifter kan ge svåra lever- och njurskador, som kan ha dödsfall som följd.

Om du upptäcker att din hund blivit stungen bör du först och främst kolla om gadden är kvar. Är den det, avlägsna den försiktigt. Kläm inte på gadden eftersom du då kan få in mer gift i huden. Gör rent sticksåret med antiseptiskt medel. Vissa insektstick kan ge samma besvär som om hunden blir biten av en huggorm. Du kan läsa mer om ormbett här.

Det finns flera sätt att lindra hunden eller kattens smärta och klåda. Det finns produkter hos zooaffärer eller hos apoteket som både lindrar klådan och verkar antiseptiskt. En metod är att du fuktar huden och gnider in en tablett med acetylsalicylsyra (Magnecyl, Bamyl) försiktigt. Tvätta bort tablettresterna när symptomen avtar. Du kan även kyla av huden med lite is eller smörja den med kortisonsalva.

Om ditt djur blir allmänpåverkat, har tidigare visat sig vara överkänsligt mot stick, blivit stungen i munnen, drabbats av ett flertal stick, eller är väldigt ung eller gammal – uppsök veterinär. Tidigare har kortison använts för att behandla ormbett eller insektsbett men detta är inte längre praxis. Det kan hjälpa med kortison om hunden har blivit biten så att slemhinnorna i andningsvägarna börjar svullna upp.

När olyckan är framme är det bra att han en veterinärvårdsförsäkring som täcker dina kostnader hos veterinären. Läs mer om Modernas hundförsäkring här.

I samarbete med Moderna försäkringar

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.