Varning – Fästingar kan lägga ägg i ditt eget hem

Se upp med fästingar, de kan lägga ägg i ditt hem! Då katter eller hundar kommer hem med fästingar, eller du själv, så finns en risk att fästingarna lägger ägg som sedan kläcks i hemmet.

Det ska vara en hona som redan har befruktats. Det är väldigt olika mellan fästingarter, säger Anna Överby som forskar om TBE (Tick-borne encephalitis) vid Umeå universitet. Anna Överbys råd om man hittar fästingar är att att  spola ner dem i toaletten eller bränna upp dem.

Och städa ordentligt runtomkring djurens sovplats, samt håll gräset kortklippt om du har trädgård, skriver Expressen.

Fästingars utveckling

Fästingen genomgår tre olika stadier i sin utveckling. Från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. När fästingen är aktiv sitter den i vegetationen, kanske på ett grässtrå 10–20 cm från marken och väntar på att ett lämpligt djur ska passera. Värddjur är framför allt möss och sorkar men även stora däggdjur samt ibland också människor. Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) saknar ögon. När den känner av rörelser i vegetationen, koldioxid eller dofter sveper den med frambenen och griper tag i pälsen på det passerande offret.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.