Fästingarna trivs och sprider sig i de för dem perfekta sommarvädret

I år har det varit ett perfekt väder för fästingarna, svalt med lite sol och regn emellanåt är vädret som fästingarna gillar. Allt fler insjuknar i TBE.

Fästingar sprider sjukdomar som TBE och borrelia, minst 10 000 personer får borrelia i Sverige varje år. Runt 200-300 diagnosticeras med TBE, varav en till två personer dör varje år. Dödsantalet kommer att stiga i takt med att fästingarna ökar sig.

Skydda din hund och dig själv mot fästingar, de som rör sig mycket i skogen och vet att de får fästingar rekommenderas att vaccinera sig mot TBE.

Om din hund eller du har fått en fästing, ta bort den omgående, inte med fingrarna, inte med pincett utan med en fästingplockare. Kläm inte på fästingens mage för då sprutas fästingens maginnehåll in i såret. Om du låter fästingen sitta tills den faller av så kräks fästingen upp bakterier i såret.

Fästingbett kan orsaka allergi mot kött – och för de drabbade finns inget botemedel. I Sverige har runt 300 personer fått diagnosen för allergin som kan leda till allt från magont till dödlig allergisk chock.

Fästingar kan sprida kolhydraten alfa-gal som kan ge upphov till födoämnesallergin. En svensk forskargrupp har visat att alfa-gal finns i fästingarnas magtarmkanal. Nästan alla som har köttallergi har blodgrupp A eller 0. Det beror troligen på att alfa-gal liknar blodgrupp B-molekylen väldigt mycket, så om man tillhör den blodgruppen verkar man vara mer skyddad, skriver GP.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fästingarna trivs och sprider sig i de för dem perfekta sommarvädret

  1. Ylva Coughlin skriver:

    Hade TBE 2015 Har aldrig varit så sjuk! Bor på Gotland och läkaren på infektion trodde mig inte att jag fått Tbe på Ön för TBE skall inte finnas på ”stora ön” bara på öarna runt Gotland. Men jag hade fått TBE i skogarna på Ön. Jag har fortfarande följder av sjukdomen, yrsel, värk i armarna och kramper i mina ben under nätterna, en oerhört trötthet, koncentrationssvårigheter. Tur att jag har hund så att jag kommer ut flera gånger/dag.7 hundägare

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.