Med värmen har huggormarna vaknat!

Vad gör jag om min hund eller katt blir ormbiten?

Det känns viktigt att påminna om hur du som djurägare bör hantera en sådan situation där ditt djur blivit biten av en huggorm. Allt för att se till att din älskling inte far illa!

Om ditt djur har blivit huggormsbitet är det mycket viktigt att det snabbt kommer under veterinärvård.

Direkt efter ett ormbett ska hunden eller katten hållas stilla och undvika upphetsning. Detta för att inte giftet ska spridas i kroppen. Undvik att kyla ner eller på annat sätt röra vid bettstället.

Även om hunden eller katten verkar opåverkad efter ormbettet till att börja med kan man inte vara säker på att den inte har fått gift i sig, symtom kan uppträda när som helst under de första 1-2 dygnen. Uppsök alltså alltid veterinär direkt.

Det vanligaste symtomet vid ormbett är en kraftig, ömmande, svullnad kring bettstället. Katter blir oftast bitna i en framtass och hundar kring nosen. Beroende på mängden gift som har injicerats och individens motståndskraft varierar de övriga symtomen och i värsta fall kan djuret hamna i chock.

Hos veterinären lyssnar man på hjärtat och tar blodprov för att se om några inre organ tagit skada av giftet. En del djur behöver chockbehandling med intravenöst dropp och antiserum mot ormgiftet, för andra räcker det med vätska och smärtstillande. Efter ett ormbett ska katten eller hunden hållas i strikt vila i flera veckor för att kroppen ska återhämta sig.

Kortison är en omdiskuterad behandling vid ormbett. Övertygande vetenskapliga bevis både för och emot kortisonbehandling vid ormbett saknas. Rådgör alltid med din veterinär först och på en gång något sådant här inträffat. Glöm inte att alltid hålla djuret i stillhet och ta dig till veterinär fortast möjligt!

Se klippet från aftonbladet webb tv här!

Info om huggormsbett

Huggormsbett är allvarliga och kan vara livshotande. Stället för bettet svullnar kraftigt och giftet påverkar hjärta och inre organ vilket kan leda till hjärtarrytmi, cirkulationssvikt och/eller organsvikt. Hur kraftiga symptom det bitna djuret utvecklar beror mycket på hur stor mängd gift ormen injicerat vid bettet och individens egna motståndskraft.

Om ditt djur blir bitet ska du:

  • Hålla djuret lugnt i stillhet och låta det röra sig så lite som möjligt. Om möjligt bör du bära djuret. Om djuret är för tungt för att bäras skall det förflyttas lugnt och långsamt.
  • Inte manipulera bettstället på något sätt, med exempelvis bandageomläggning eller nedkylning. (De punkterna är viktiga för att förhindra spridning av giftet)
  • Uppsöka veterinär omgående för undersökning och behandling.

Kortisonbehandling vid huggormsbett är inte ett motgift. Kortisonet minskar svullnaden kring bettstället och ger ett något förbättrat allmäntillstånd. Kortisonbehandling medför vissa biverkningar och kan även förstärka biverkningar från andra läkemedel. Nya rön visar dessutom att kortisonbehandling inte ger någon förbättrad överlevnad jämfört med fall som inte kortisonbehandlas. Om det är en lång resväg till veterinären, mer än 2 timmar, kan det vara motiverat att behandla djuret med kortison. Detta bör inte ske rutinmässigt utan efter kontakt med veterinär. Om djuret tidigare har haft en kraftig/livshotande allergisk reaktion mot något, vilket är ovanligt, kan det vara motiverat att djurägaren har kortison hemma för akutbehandling.

Hos veterinären

Hos oss undersöks djuret för bedömning av vilken behandling som skall sättas in. Blodprov tas för att se hur kraftigt giftet påverkat blodbild, och organ, så som lever och njurar. Djuret får i första hand smärtstillande mediciner samt vätska intravenöst för att stödja cirkulationen. Om djuret är kraftigt påverkat ges behandling med ormgiftantiserum, och/eller annan behandling efter behov. Väl hemma från en kortare eller längre klinikvistelse skall djuret hållas i strikt vila i en till fyra veckor beroende på hur sjukt det varit. Vanligtvis rekommenderas även återbesök för kontroll av hjärta, blodbild, lever och njurar efter en viss tid.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.