Bortsprungna hundar säljs efter tio dagar

Om din hund springer bort och hamnar hos polisen, och polisen inte hittar ägaren är risken stor att din hund säljs eller skänks bort redan efter 10 dagar, det är så reglerna är för hittehundar.

Om polisen inte lyckas lokalisera ägaren så kan de enligt regelverket efter tio dygn skänka bort hunden eller lägga ut den till försäljning. För att förhindra att det händer så uppmanar Orla Kristofersen alla hundägare att registrera hundarna hos kennelklubben.

Farbror polisen är ute och cyklar här: Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. Hundarna ska också registreras i registret. Där ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

– Det finns en lag som säger att man ska chipmärka hundar här i Sverige, och det gör folk väldigt bra. Men de registrerar inte märkningen i svenska kennelklubben, så ibland har vi problem att hitta ägaren, skriver Sveriges radio.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.