Köpte dödssjuk hundvalp på Blocket

Madeleine Rahm och hennes familj såg den lilla bulldogvalpen Bosse i en Blocketannons blev de omedelbart förälskade. Priset var 15 000 kronor – och de bestämde sig för att slå till. Fem dagar senare var valpen död.

Familjen hade inte haft hund tidigare och följde därför Jordbruksverkets råd. Efter att ha fått papper på att den franska bulldogen var besiktigad, chipmärkt och dubbelkollat uppgifterna med en veterinär så åkte familjen de 40 milen från Norrköping till Helsingborg. De mötte upp säljaren på ett koloniområde och allting verkade vara i sin ordning.

Men hemma i Norrköping igen märkte familjen att valpen var slö, han började få diarré och kräkas. Valpen Bosse togs till veterinären där han fick dropp och de kunde åka hem igen. Dagen efter var han jättedålig och familjen fick åka till Linköping för akutvård, där fick de omgående veta att det inte fanns något att göra. Fem dagar hann de ha valpen, sedan var han död.

Dagarna efter fann de en artikel om en man som också hade hämtat en hundvalp på ett koloniområde i Helsingborg och tvingats avliva den eftersom den blivit sjuk i Giardia, en parasit som är vanlig bland smuggelhundar.

Den illegala handeln med hundvalpar har ökat de senaste åren. Under årets sex första månader har 192 smugglingsärenden rapporterats, enligt Jordbruksverkets statistik.

De insmugglade valparna säljs ofta på annonssajter till intet ont anande privatpersoner.

Fakta Giardia

Cystor av Giardia avges med avföringen från infekterad hund. Dessa cystor är mycket tåliga, bland annat är de resistenta mot flera desinfektionsmedel. De överlever flera månader i fuktigt och sval miljö men är känsliga för värme och uttorkning. Smitta mellan hundar kan spridas via infekterat vatten eller föda men ännu vanligare är förmodligen att smitta tas upp från närmiljön eller från en annan hund.

Giardia är en vanligt förekommande parasit, speciellt hos valpar. Cirka 25-30 procent av friska valpar utskiljer Giardia. I vilken ut¬sträckning smittade hundar kan överföra smitta till människa är omdiskuterat. Giardia intestinalis indelas i olika så kallade genotyper eller assemblages där hund oftast har de hundspecifika typerna som inte är zoonotiska, C och D.

Giardia intestinalis påvisas hos flera djurslag, även människa. Även om det är samma art som infekterar människa och andra däggdjur finns det flera olika genotyper/assemblages av vilka vissa är vanligast hos människa och andra hos övriga djurslag (se nedan). Vanligast är att varje djurslag har sin egen genotyp men ibland kan det förekomma att smitta har skett till annat djurslag till exempel från människa till husdjur och vice versa.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.