Misstanke om Brucella canis hos hund i Norge

Mattilsynet varnar om misstanke av Brucella canis hos fyra kennlar på Østlandet, som alla har haft kontakt med varandra. Sjukdomen kan leda till aborter och nedsatt fruktbarhet hos hund. De aktuella hundkennlarna är isolerade och inväntar svar på analyser som Veterinärinstitutet genomför.

Bakterien Brucella canis smittar via kroppsvätskor. Sjukdomen kan leda till aborter och nedsatt fruktbarhet hos hundar, de sjuka djuren visar inte alltid symptom. Det finns ingen effektiv behandling mot sjukdomen.

Brucellos är en allvarlig sjukdom som aldrig tidigare har funnits hos hund i Norge. Mattilsynet har isolerat de fyra kennlarna för att motverka smittspridning. Det finns importerade hundar eller hundar som varit i kontakt med importerade hundar på de fyra kennlarna som misstänks vara smittade.

Veterinärinstitutet analyserar prover från de aktuella hundarna. Det kan ta flera veckor att få svar beroende på vilka tester som blir nödvändiga att tas. Man undersöker också om det kan finnas andra smittor som kan ge aborter och nedsatt fruktsamhet hos hund.

Fakta: Brucellos hos hund har påvisats enstaka gånger i Sverige, första gången var år 2011. Hur vanligt förekommande infektionen är i Europa och andra världsdelar är inte klarlagd.

Infektionen drabbar främst hundar, men även människa kan smittas. Katter kan infekteras men verkar inte bli sjuka.

Infekterade hundar sprider ofta på smitta utan att själva visa symtom. De kan inte bli av med bakterien, det vill säga en hund som infekterats kan aldrig sägas ha slutat att sprida smitta.

Hundar smittas då de får i sig bakterien från andra hundars urin, sperma eller flytningar, via mun, näsa och vid parning eller insemination. Aborterade foster, placenta, vaginala flytningar och sperma utgör en stor smittrisk, men alla kroppsvätskor kan innehålla bakterien. En infekterad hund kan utsöndra bakterien i över fem år.

Bakterien trivs inte utanför hunden, i omgivningen, och den är lätt att tvätta och desinficera bort. Så länge som hundar som sprider smitta finns kvar (till exempel i en kennel) kan dock bakterien att snabbt åter hittas efter rengöringen, både inomhus och utomhus, eftersom hundarna via till exempel urinen fortsätter att sprida smittan.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.