10 svåra fall av övervikt och djurplågeri hos hund

Hundar som knappt kan gå, andas pipande och får viktrelaterade sjukdomar. Problemen med överviktiga djur ökar i Sverige. Metro har kartlagt tio fall där det gått så långt att husse eller matte dömts för djurplågeri eller fått djurförbud.

Nedan listas påföljderna för de hundägare vars hundar var kraftigt överviktiga.

  • Hunden omhändertogs och ägaren fick djurförbud. Ägaren dömdes2013 till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri i Skaraborgs tingsrätt. I domen togs hänsyn till att mannens eget hälsotillstånd försämrats.
  • Varbergs tingsrätt bedömde att mannen genom grov oaktsamhet orsakat hunden lidande genom att låta henne vara kraftigt överviktig. Mannen dömdes till dagsböter för djurplågeri.
  • Hunden omhändertogs i oktober 2010 i samband med Länsstyrelsens kontroll. Brottsmisstankarna mot paret lades dock ner.
  • En granne tog tillsist på sig ansvaret för hunden och efter det minskade den i vikt. Den tidigare matten fick djurförbud från Länsstyrelsen i oktober 2016. Länsstyrelsen skriver att kvinnan verkar sakna kunskap och handlingskraft att agera för att hålla hunden i en godtagbar vikt. Förvaltningsrätten avslog kvinnans överklagande.
  • Polisen omhändertog hunden direkt. Länsstyrelsen upphävde dock omhändertagandet och tog istället beslut om att ägaren måste lämna in regelbundna veterinärintyg och ett bantningsprogram följas. Hunden omhändertogs istället i november 2015.
  • Djuret blev omhändertaget enligt djurskyddslagen av Länsstyrelsen i Västmanlands län i januari 2016.
  • Enligt Länsstyrelsens beslut från oktober 2016 måste djurägaren se till att djuren inte förvaras i för små boxar. Ägarna måste även se till att hundarna och katterna får fri tillgång till dricksvatten, har rena och mjuka liggplatser och rastas regelbundet. Ägaren måste enligt beslutet även skicka in en skriftlig rutin kring hur skötseln av djuren ska se ut. 
  • Länsstyrelsen beslutade i juni 2017 att omhänderta hunden. Ärendet har överklagat till Förvaltningsrätten och är inte avgjort där än.
  • Länsstyrelsens i Stockholm förbjöd i november 2015 kvinnan att ta hand om och skaffa djur. Förvaltningsrätten avslog kvinnans överklagande.
  • Paret fick 2012 ett djurförbud tillsvidare efter beslut från Länsstyrelsen Dalarna.

På länken här kan du läsa mer om de 10 svåra fallen av övervikt av hund som kommit till Länsstyrelsen de senaste åren.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.