Att avliva sin hund eller katt – så här går det till

Att ha djur innebär mycket glädje, men också att det kommer en dag när alla djurägare måste ta det svåra beslutet att låta en älskad vän få somna in. Här förklarar veterinär Lotta Möller på Agria Djurförsäkring hur avlivning och omhändertagande av katter och hundar går till.

Det vanligaste är att avlivningen sker på en veterinärklinik, men det finns veterinärer som åtar sig att göra hembesök och att utföra avlivningen i hemmiljö.

–       Många kliniker har anpassat sin utformning i förståelse för den stora sorg en avlivning innebär för djurägaren. De flesta kliniker har särskilt utformade rum för avlivning och separata ingångar och utgångar till korridoren utanför för att du ska slippa träffa andra människor efteråt, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Be om att få betala i förväg, så att du slipper hantera det efteråt. Själva avlivningen går oftast till så att hunden först får en lugnande spruta. Medan den verkar, vilket tar cirka 15 – 20 minuter, kan du få möjlighet att sitta själv med din vän för ett sista farväl. Sedan sprutar veterinären in en överdos av narkospreparat direkt i blodet. Djuret somnar oftast in på ett lugnt och odramatiskt sätt.

Omhändertagande av kroppen

De stora djursjukhusen kan hjälpa dig att kremera din hund eller katt. Det finns också privata kremeringsanläggningar i landet. Många mindre praktiker saknar dock resurserna att ta hand om den döda kroppen och då måste du själv ordna med begravning eller ombesörja att kroppen fraktas till en destruktionsanläggning. Fråga din veterinär när du bokar tid för avlivningen.

Destruktionsanläggningar finns vid sopstationer som kan användas för att kremera hundar. De flesta anläggningarna har en seriös hantering av bränning av kroppar och många har rutiner för separat kremering.

–       I Sverige finns det flera begravningsplatser för djur där man kan gräva ner hela kroppar, men också sprida som aska efter djuret. Det finns speciellt tillverkade kistor och urnor avsedda för djur och det finns även minneslundar för utspridning av djuraska, säger Lotta Möller.

Att gå vidare

En hund eller katt lever oftast nära sin familj, och forskning visar att sorgen efter en fyrfota vän kan jämställas med sorgen efter en nära anhörig.

Det är vanligt att känna att det är omöjligt att genast skaffa en ny hund eller katt. Man känner en lojalitet mot det bortgångna djuret men också att man inte vill utsätta sig för den sorg det innebär att förlora en fyrfota vän.

–       Många väljer dock att skaffa en ny hund eller katt efter ett tag. Då kan det vara bra att tänka att den nya familjemedlemmen inte ”ersätter” den gamla. Varje individ är unik och det nya djuret tar inte den gamlas plats, säger Lotta Möller.

Det minst smärtsamma sättet att komma över förlusten av en hund eller katt är om man redan tidigare har flera husdjur. De kommer att kräva sin dagliga skötsel och omställningen av livsstil blir inte så stor för att en av de fyrfota försvinner.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.