Se upp med hunden i skogen – håll den kopplad – nu börjar älgjakten

Se upp då ni rör er med hunden i naturen – nu startar älgjakten och älgarna är brunstiga, det kan uppstå farliga situationer om ni har era hundar lösa.

Ifjol gick en brunstig älg gick till attack på tre taxar under en promenad, en av taxarna dog senare i ägarens famn.

Tänk på att hålla hunden kopplad för att skydda era hundar från attacker av vilda djur så som varg, vildsvin och älgar. Tre lösspringande sällskapshundar har blivit dödade av varg de senaste veckorna i Stockholmstrakten.

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att man ska ha extra uppsikt över sin hund mellan 1 mars och 20 augusti. Men det gäller året om enligt lagen.

Om man ska vara bokstavstroende så får ju en hund aldrig vara lös. Om den är lös ska hundägaren ha en sådan kontroll på den att man ska hinna ingripa. För att ha en hund lös måste den användas för jakt och man måste ha jakträtt på marken som hunden släpps på, säger Daniel Ligné, Riksjaktvårdskonsulent.

Han menar att realiteten inte alltid ser ut så här och det kan leda till problem med lösspringande hundar i naturen.

– Vi har stora problem under våren och sommaren med hundar som biter ihjäl harungar, rådjursungar och fågelungar. Det finns instinkter hos alla hundar oavsett hur gulliga de är, skriver nt.se.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 Responses to Se upp med hunden i skogen – håll den kopplad – nu börjar älgjakten

 1. Lage skriver:

  Vilken straffpåföljd gäller för oss som jagar med hund?

 2. Lage skriver:

  Vilken straffpåföljd gäller om man inte har jakträtt?

  • dognewss skriver:

   Eftersom du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller är det lämpligt att du kontaktar Miljö- och hälsoskyddskontoret i den kommun där du bor eller vistas för att få information om vad som föreskrivs i just denna kommun.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.