Försvaret köpte hundar för miljonbelopp – kan vara olagligt

Foto: Wikipedia

P1-programmet Kaliber avslöjar i dag att försvarsmakten köpt in schäferhundar och i snitt betalat 210 000 kronor för varje hund – en summa som ligger mångdubbelt över det normala enligt flera bedömare.

Försvarsmakten köpte schäferhundar för mångmiljonbelopp – utan att annonsera ut en offentlig upphandling. Det kan ha brutit mot lagen.

Hundarna har kostat i snitt omkring 210 000 kronor – summor som är långt över det normala. Med tanke på att det är skattepengar så blir jag ju lätt upprörd faktiskt, säger hundexperten Fredrik Steen, som bland annat utbildat hundförare inom polisen.

Kaliber har tagit del av fakturor från inköp som rör 59 av de här hundarna, som sammanlagt kostade drygt tolv miljoner kronor. I snitt betalade Försvarsmakten omkring 210 000 kronor per hund, trots att det oftast handlade om unga djur utan höga utbildningsmeriter, och som heller inte  fått valpar som visar att de fungerar bra i avel.

Normalt kan jag tänka mig någonstans 35 till 40 000 om man får tag på en bra tik, det är vår värd, säger Lars Neij, shäferuppfödare i Ronneby.

Inköpen kan också vara olagliga, eftersom Försvarsmakten inte har annonserat ut en offentlig upphandling. Det menar Andrea Sundstrand, som är docent vid Stockholms universitet och expert på offentliga upphandlingar, skriver Sveriges Radio

Hör Kalibers reporter Markus Alfredssonoch Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet här

Många av hundarna i Försvarets avelsprogram fick klåda, höftproblem och flera hundar kunde inte få valpar överhuvudtaget. Detta trots priser som enligt flera bedömare är långt över det normala.

– Man kan ju som amatör tycka att det är fruktansvärt att vi slänger bort hälften utav materialet. Men samtidigt så är det också ett bevis på att vi är ganska kräsna i det vi ska gå vidare med, säger Kapten Pierre Wahlström som är testansvarig på Försvarsmaktens hundtjänstenhet och har haft en nyckelroll i att skaffa fram avelstikar, skriver Sveriges radio. 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Försvaret köpte hundar för miljonbelopp – kan vara olagligt

  1. Pingback: Försvaret betalade miljoner till dansk mellanhand |

  2. Pingback: Trots avslöjandet – inga åtgärder av Försvarsmakten |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.