Rävskabb sprids till hundar

I Norrland sprids rävskabb bland hundar, men även i Stockholmstrakten, Helsingborg och Göteborg har flera hundar smittats av rävskabb.

Enda sättet att minimera risken för hunden att bli smittad av rävskabb är att hålla hunden kopplad så den inte kommer i kontakt med smittade djur. Smittan sprids väldigt lätt, om hunden kommer i direktkontakt med rävar eller om de vistas på platser där en sjuk räv varit. Hunden gillar att rulla sig på platser där rävar vistats.

Ifjol spreds rävskabb till hundar som vistats i Slottsskogen i Göteborg, inget som man som hundägare kunde tänka sig att skulle ske.

En av de vanligaste hudsjukdomarna hos våra hundar idag är den så kallade rävskabben. Den orsakas av ett parasitärt kvalster, Sarcoptes scabiei, som även kan infektera andra djurarter, inklusive människor. Sjukdomen hos hund kallas i Skandinavien ofta rävskabb, på grund av att sjukdomen spreds från vilda infekterade rödrävar till hundar.

Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur vistats. Hundar uppsöker ofta platser där smittade rävar varit, exempelvis gryt och hundkojor, men också andra platser där den kliande räven (eller hunden) kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas. En infekterad räv har ofta stora mängder kvalster vilket gör dem till effektiva smittspridare.

De försöker få bukt med sin klåda genom att stryka sig mot träd och buskar. På så vis kommer hundarna i kontakt med skabbdjuren. Det smittar alltså inte via luften.

Smittade hundar får en enorm klåda men hinner sällan utveckla några sekundärinfektioner i såren om hunden snabbt tas till veterinären.

Människor kan drabbas
Till och med människor kan drabbas av rävskabb. Då är det förmodligen den egna hunden som genom nära kontakt har smittat ägaren. Oftast försvinner symtomen på människan också när hunden blivit av med sina besvär.

Fakta Rävskabb

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.