Allt fler hundar och katter i Sverige

Antalet hundar och katter i Sverige fortsätter att öka och det finns enligt en färsk Novusundersökning cirka 881 000 hundar och 1 441 000 katter i landet. Undersökningen visar att 1 hushåll av 7 har hund och att våra hundar och katter blir allt äldre.

Svenska Kennelklubben, SKK, har tillsammans med Agria Djurförsäkring och djurmatsföretaget Royal Canin låtit undersökningsföretaget Novus ställa frågor kring sällskapsdjur till närmare 4 500 svenskar. Enligt undersökningen har 34 procent av hushållen sällskapsdjur. Allra vanligast är att ha en katt, som finns i 20 procent av hushållen, medan det finns hundar i 15 procent av hushållen.

–  En kan vara att 9 av 10 hundar och knappt hälften av katterna har en veterinärvårdsförsäkring, vilket är unikt – inget annat land i världen har så många försäkrade hundar och katter. Antalet försäkrade djur i kombination med förbättrad veterinärvård gör att fler hundar och katter kan leva ett längre och friskare liv, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

De svenska hundarna och katterna blir inte bara fler utan också allt äldre. Liknande undersökningar har gjorts tidigare och trenden är tydlig sedan 1998. Orsakerna tros vara flera. Antalet försäkrade djur i kombination med förbättrad veterinärvård gör att fler hundar och katter kan leva ett längre och friskare liv.

Undersökningen visar att nära 100 procent av Sveriges hundar och katter huvudsakligen äter djurmat och de allra flesta äter torrfoder. Andelen katter som regelbundet också äter konserverad våtmat/burkmat är fyra gånger större än andelen hundar som gör det.

Andelen rashundar med stamtavla från SKK har ökat från 62 procent 2012 till 67 procent 2017. Nästan alla hundar är födda i Sverige och 9 av 10 finns ägarregistrerade hos SKK eller Jordbruksverket. Närmare 80 procent av hundägarna anger att deras hundar främst är sällskapshundar. Omkring en tredjedel av hundägarna uppger att de är medlemmar i en hundklubb. En tredjedel av Sveriges hundar har fått någon typ av tjänst köpt till sig under året. Vanligast är hundtrim, följt av hundkurser och hundpensionat.

Vid jämförelsen mellan undersökningarna 2012 och 2017 visar resultaten på tydliga trender att hundarna blir fler och äldre, även om skillnaderna inte är statistiskt säkerställda.

Undersökningen är genomförd med webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Intervjuerna genomfördes under perioden 23 maj – 13 juni 2017 med en deltagarfrekvens om 63 %.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.