Vad gör jag när min hund eller katt har sprungit bort?

Det är en mardröm för en djurägare när hunden eller katten plötsligt är borta. En mysig promenad i solen förvandlas till ett desperat letande. En älskad katt kommer inte hem på flera dagar. Oron över var den är, vad som kan ha hänt är stor. Agria Djurförsäkring har samlat några tips på hur du kan agera för att hitta din hund eller katt, och hur du gör om du hittar ett bortsprunget djur.

agr.jpg

 

Först och främst bör du låta id-märka din hund och katt. Det kan din veterinär hjälpa dig med. Chipnumret eller det tatuerade numret registrerar du sedan hos DjurID.se, som är Svenska Kennelklubbens och kattförbundet Sveraks djurägarregister. Din hunds chip eller tatuerade nummer ska dessutom registreras hos Jordbruksverket i hundregistret.
Om hunden eller katten springer bort, underlättar id-märkningen och ägarregistreringen mycket när djuret hittas och kan snabbt återlämnas till sin ägare.

En färsk Novusundersökning visar att 89 procent av de svenskfödda hundarna är ägarregistrerade. Däremot är det sämre ställt för landets katter. Bara 6 av 10 katter är ID-registrerade och bara 4 av 10 är ägarregistrerade trots att mer än hälften av katterna är utekatter.

–  Undersökningen visade också att hundar och katter som inte är ägarregistrerade oftare saknar försäkring, än djuren som är ägarregistrerade. På så sätt lever dessa djur dubbelt så farligt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Om din hund eller katt springer bort, bör du anmäla det till polisen och registren där hunden är registrerad. Det är också till polisen och registren du vänder dig om du hittar en hund eller katt som verkar herrelös, eller som är påkörd eller skadad. Polisen kan med hjälp av chipläsare kontrollera om hunden eller katten har chip under huden eller läsa av tatueringen och med hjälp av ägarregistren hitta djurets ägare.

–  Förutom att vara noga med att id-märka din hund och katt, samt anmäla till registren, kan du se till att dina djur syns extra bra när de är ute lösa. Reflexer eller blinkande halsband gör att både du själv och andra lättare kan lokalisera djuret. Det kan också göra att trafikanter upptäcker djuret i tid och undviker att köra på det, säger Patrik Olsson.

Just trafikolyckor är den enskilt vanligaste dödsorsaken bland både hundar och katter, enligt Agrias statistik.

Gör så här om din hund eller katt springer bort:

  • Om din hund springer bort, märk gärna ut platsen där du såg den senast, så blir det enklare för en spårhund att söka efter hunden.
  • Ring polisen och DjurID och anmäl ditt djur försvunnet, så ökar möjligheterna att hitta det.
  • Efterlysningar i sociala medier har visat sig vara mycket effektiva för att hitta bortsprungna hundar och katter.  
  • Prata med grannarna och be dem hålla utkik. Särskilt katter har en förmåga att smita med utan att märkas. Kanske har katten av misstag blivit inlåst i en bod eller källare?
  • Glöm inte att återrapportera till polisen och registren när katten eller hunden är återfunnen.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.