Trots avslöjandet – inga åtgärder av Försvarsmakten

DOG NEWS skrev tidigare  om hur Försvarsmakten betalat miljoner för hundvalpar, 210 000 kronor per valp i snitt. Och att en mellanhand i Danmark ska ha tjänat stora summor pengar på att köpa hundar billigt från Tyskland, och sedan sälja dem dyrt till svenska Försvarsmakten.

Den danske säljaren ska ha tjänat stora summor pengar på att köpa hundar billigt och sedan sälja dem dyrt till svenska Försvaret. En hund som Försvarsmakten köpte av honom för runt 250 000 kronor, till exempel, hade bara en månad innan sålts för runt 19 000 kronor.

Säljaren i Danmark är personligen bekant med en av de anställda vid Hundtjänstenheten som jobbat med att leta upp hundar till avelsprogrammet. Det här är enligt statsvetaren Jan Turvall, en av Sveriges ledande experter på offentlig förvaltning, en uppenbar jävssituation.

Mellan 2006 och 2014 köpte Försvarsmakten in tikar från Europa för mångmiljonbelopp till sitt avelsprogram och affärerna gjordes utan att det annonserades ut någon offentlig upphandling, vilket enligt experter sannolikt är olagligt. Säger Andrea Sundstrand, docent vid Stockholms universitet som specialiserat sig på just offentliga upphandlingar, skriver Sverigesradio.

”Granskningen har inte påvisat några oegentligheter. Därmed föreligger heller inte några skäl för myndigheten att vidta ytterligare åtgärder i den frågan”

På Försvarsmaktens hemsida står det bland annat att läsa:

Fortsatt förtroende för hundenheten

Med anledning av medias granskning av verksamheten vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet ser nu myndigheten över vad som framkommit i medierapporteringen. Parallellt med detta pågår också ett arbete med att titta på hur eventuella framtida hundinköp ska gå till.

Försvarsmakten har också tittat på uppgifterna i media avseende enskilda medarbetares arbete på Försvarsmaktens hundtjänstenhet. Granskningen har inte påvisat några oegentligheter. Därmed föreligger heller inte några skäl för myndigheten att vidta ytterligare åtgärder i den frågan.

Försvarsmakten har fortsatt förtroende för hundenheten och dess personal, ​som har till uppgift att förse Försvarsmaktens krigsförband med tjänstehundar. Hundtjänst bedrivs inom både armé-, marin- och flygstridskrafterna samt Hemvärnet och omfattar ett stort antal hundekipage. Dessa löser en rad olika uppgifter både i Sverige och utomlands.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.